Therapievormen - info en Psychologen
Hier vind je een korte en beperkte omschrijving van wat de therapie kan inhouden. Deze verduidelijking is niet volledig. Voor meer informatie raden wij u aan om te informeren bij de psycholoog.
A
Aandachtstherapie
Vind een aandachtstherapeutAAT - Therapie met assistentie van dieren
Vind een AAT therapie met assistentie van dierenACT - acceptance and commitment therapie
Laat meer zien van ACT-therapeut - Vind een ACT-therapeutWat is ACT - acceptance and commitment therapy?
ACT is een vorm van gedragstherapie waarbij de cliënt zich richt op het accepteren van emoties, gedachten en ervaringen die niet meteen te veranderen zijn. Ze worden gezien als een onvermijdelijk deel van het leven ipv een symptoom van een problematiek. De focus ligt op het aanvaarden en niet op het bestrijden van symptomen.
Verberg informatie over ACT-therapeut - Vind een ACT-therapeutAnalytische therapie
Vind een analytische therapeutArbeidspsycholoog
Vind een ArbeidspsycholoogAssertiviteitstraining
Vind een assertiviteitstrainerB
Babytherapie
Vind een babypsycholoogBedrijfs- /organisatiepsycholoog
Vind een bedrijfs- en organisatiepsycholoogBeeldende therapie
Vind een beeldend therapeutBegeleiding
Vind een begeleiderBemiddeling
Laat meer zien van bemiddelaar - Vind een bemiddelaarWat is bemiddeling?
Een bemiddelaar heeft als functie om een gesprek tussen twee of meer personen te coördineren in functie van een conflict. De bemiddelaar is objectief en neutraal en ondersteunt de communicatie, stuurt het gesprek en tracht mee te zoeken naar mogelijke persoonlijke blokkades of verstoringen. Het doel is vaak het bereiken van een consensus, het afsluiten van een moeilijke situatie of het verkrijgen van wederzijds begrip.
Verberg informatie over bemiddelaar - Vind een bemiddelaarBio-energetica
Laat meer zien van bio energetica trainer - Vind een bio energetica trainerWat is Bio-energetica?
Bio energetica is een lichaamsgerichte methode, ontwikkeld door Alexander Lowen, die erop gericht is om blokkades van spanning die zich in het lichaam vastgezet hebben, los te laten en een goede doorstroming van energie te bevorderen. Door middel van oefeningen met ademhaling, het laten trillen of losschudden van het lichaam, massage, lichaamshouding, expressie, uitrekken en spontane bewegingen worden lichaam en geest weer in balans gebracht en wordt vitaliteit en levenskracht bevorderd.
Verberg informatie over bio energetica trainer - Vind een bio energetica trainerBondingpsychotherapie
Laat meer zien van bondingpsychotherapeut - Vind een bondingpsychotherapeutWat is Bondingpsychotherapie?
De bondingpsychotherapie werd begin jaren '70 ontwikkeld en in praktijk gebracht door Daniel Casriel (1924-1983). Hij was een Amerikaanse psychiater en psychoanalyticus in New York. Hij noemde de therapie New Identity Process (NIP). Later kreeg de therapie de naam bondingpsychotherapie. Bondingpsychotherapie is een intensieve vorm van groepstherapie, waarin pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden in een veilige omgeving emotioneel kunnen worden herbeleefd en verwerkt. De term bonding staat voor het proces dat gekenmerkt wordt door emotionele openheid bij lichamelijke nabijheid. Bonding wordt gezien als een natuurlijke behoefte. Klinische definitie: Bondingpsychotherapie is een interactief groepstherapeutisch proces voor de behandeling van stoornissen, die ontstaan wanNeer basale psychosociale behoeften die gerelateerd zijn aan neurobiologische processen, niet vervuld worden. De cliënt moet gemotiveerd zijn voor deze intensieve behandeling. Dan kunnen deze stoornissen verbeteren met behulp van ervaringsgerichte, lichaamsgerichte, non-verbale en verbale methoden. Speciale technieken kunnen worden aangeleerd. Deze zorgen voor essentiële veranderingen. Van belang hierbij is een ondersteunende emotionele relatie van de cliënt met de groep en de therapeut.
Verberg informatie over bondingpsychotherapeut - Vind een bondingpsychotherapeutBrainspotting
Vind een brainspottherapeutC
Christelijke hulpverlening
Vind een Christelijke hulpverleningCliëntgerichte therapie / clientcentered therapy
Laat meer zien van cliëntgerichte therapeut - Vind een cliëntgerichte therapeutWat is Cliëntgerichte therapie?
Cliëntgerichte therapie is een therapievorm waarbij de cliënt bepaalt welke kant de ondersteuning uit gaat. De therapeut neemt voornamelijk een luisterende, samenvattende en verhelderende houding aan en vermijdt het geven van oplossingen of adviezen. De inzichten van de cliënt zijn het centrale werkpunt.
Verberg informatie over cliëntgerichte therapeut - Vind een cliëntgerichte therapeutCoaching
Laat meer zien van coach - Vind een coachWat is coaching?
Coaching is een methode om verandering teweeg te brengen met als doel gelukkiger, succesvoller, actiever of gezonder te zijn.
Er zijn twee richtingen in coaching: de ene leunt aan bij klassieke therapie waarbij de focus vooral ligt op het behandelen van emotionele verstoringen, klachten of moeilijkheden. Hierbij heeft de coach vooral een ondersteunende en luisterende rol. De andere vorm is vooral gericht op zelfontplooiing, communicatie en het bereiken van doelen. Hierbij heeft de coach een meer sturende, analyserende en adviserende rol. Deze tweede vorm van coaching komt vaak voor in de bedrijfswereld (bijv. job-coach), de sportwereld (bijv. sportcoach) maar ook individueel zoals life-coach of mental-coach. Naast individuele coaching, is coaching ook mogelijk in groep. Business coaching of Team coaching is een specifieke vorm van ondersteuning die geboden wordt aan bedrijven, teams, organisaties, verenigingen of groepen. De begeleiding wordt afgestemd op de vraag van de groep en kan variëren in vorm zoals bemiddeling, bijscholing, teambuilding, persoonlijke ontwikkeling, personeelsplanning of communicatie. Het is een zeer kortstondige maar zeer interactieve vorm van begeleiding waarbij de team coach vaak een coördinerende of vorminggevende rol speelt.
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer coaches in je buurt of meer info over coaching.
Verberg informatie over coach - Vind een coachCognitieve gedragstherapie
Laat meer zien van cognitief gedragstherapeut - Vind een cognitief gedragstherapeutWat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie vertrekt vanuit de visie dat vele psychische problemen worden veroorzaakt door de gedachten van de persoon. De beleving, ervaring, gedrag, gedachten en emoties worden voor een groot deel bepaald door wat of hoe je denkt. Door de manier van denken te veranderen is het mogelijk om gedragingen te veranderen, psychologische problemen aan te pakken en de invloed van emoties of je beleving te veranderen. Een model dat wordt gebruikt is het ABC-model of het G-model waarin men zegt dat er A. een gebeurtenis is, B. een gedachte of gedrag is en C. een gevoel volgt. De gebeurtenis is objectief, wanneer de subjectieve gedachte of gedrag verandert, zal ook het subjectieve gevoel veranderen.
Cognitieve gedragstherapie is ontwikkelt door psycholoog Aaron Beck en Albert Ellis (RET). Bij de klassieke gedragstherapie richt men zich op de invloed van het gedrag op het voelen. Bij cognitieve gedragstherapie staat de invloed van gedachten centraal, maar ook wordt er gewerkt met het belang van het gedrag.
Wat doet een cognitief gedragstherapeut?
Het doel van cognitieve gedragstherapie is het verhogen van het bewustzijn van je eigen gedachtepatronen en inzicht te krijgen in welke gedachten problemen geven, stress geven, negatieve patronen in stand houden ed. Wanneer dit inzicht bereikt is, wordt er gewerkt aan het integreren van positieve gedachtevorming . De cognitief gedragstherapeut onderzoekt samen met de cliënt of de negatieve of irreële manier van denken wel helemaal correct is. Samen wordt er op zoek gegaan naar een effectievere en realistischere manier van denken. Hiervoor gebruikt de therapeut specifieke methodes en oefeningen.
Verberg informatie over cognitief gedragstherapeut - Vind een cognitief gedragstherapeutCognitieve therapie
Laat meer zien van cognitief therapeut - Vind een cognitief therapeutWat is cognitieve therapie?
Bij de cognitieve therapie wordt uitgegaan van de manier waarop je kijkt naar emoties en problemen. Door de manier van denken te veranderen van negatief naar positief of neutraal, kan je op een andere manier omgaan met emoties of moeilijke situaties. Cognitieve therapie wordt vaak gecombineerd met gedragstherapie.
Verberg informatie over cognitief therapeut - Vind een cognitief therapeutCognitieve training
Vind een cognitieve trainerConflictbemiddeling
Vind een conflictbemiddelaarContextuele therapie
Laat meer zien van contextueel therapeut - Vind een contextueel therapeutWat is contextuele therapie?
Bij contextuele therapie wordt er naast de emoties, het gedrag en de gebeurtenis ook rekening gehouden met de context. Het systeem en de relaties waarin de cliënt zich bevindt worden centraal gesteld. De wisselwerking tussen de cliënt en de omgeving heeft vaak veel invloed op het gedrag, emoties en de gehele persoonlijkheidsvorming. In de contextuele therapie gaan therapeut en cliënt samen aan de slag met dit totaalpakket.
Verberg informatie over contextueel therapeut - Vind een contextueel therapeutCounseling
Laat meer zien van counselor - Vind een counselorWat is Counseling?
Counseling is gebaseerd op de humanistische psychologische stroming van de Amerikaanse psycholoog en psychotherapeut Carl Rogers. Het is een oplossingsgerichte vorm van psycho-sociale hulpverlening en geeft inzicht in de oorzaak van problemen en gevoelens.
In gesprekken en soms met behulp van oefeningen, begeleidt de counselor jou in het verhelderen van je functioneren en het verkrijgen van nieuwe inzichten. Door de veranderingen in je gevoelens, denkpatronen, overtuigingen en gedrag krijg je weer grip op de situatie en je omgeving. Counseling gesprekken zijn erop gericht je te stimuleren zelf aan te geven hoe jij jouw situatie beleeft en waar je naar toe wilt.
Kijk ook op VindeenTherapeut.be voor meer counselors in je buurt.
Creatieve therapie
Laat meer zien van creatief therapeut - Vind een creatief therapeutWat is creatieve therapie?
Door middel van creatieve werkvormen ondersteunt de creatief therapeut de cliënt op een ervaringsgerichte manier. De cliënt gaat samen met de therapeut aan de slag. De creatieve werkvormen zijn geen doel op zich, maar een manier om vorm te geven aan een innerlijke gewaarwording, zich te ontplooien, iets te verwerken of zich te leren uiten. Enkele vormen van creatieve therapie zijn danstherapie, beeldende therapie, muziektherapie, toNeel of tuinwerk.
Verberg informatie over creatief therapeut - Vind een creatief therapeutD
Darmtherapie
Vind een darmtherapeutDialectische gedragstherapie (DGT)
Vind een Dialectische gedragstherapieDirectieve therapie
Laat meer zien van directieve therapeut - Vind een directieve therapeutWat is Directieve therapie?
Directieve therapie is een methode die erop gericht is om zo concreet mogelijk aan de slag te gaan met gewenste doelen. De directieve therapeut geeft richtlijnen, adviezen en oefeningen die de cliënt toepast. Deze sturende houding zorgt voor een duidelijk behandelingspatroon en oogt op een snel en zichtbaar resultaat. De suggesties van de therapeut kunnen uit verschillende stromingen komen, afhankelijk van de klacht. Directieve therapie wordt vaak verwerkt in cognitieve gedragstherapie.
Verberg informatie over directieve therapeut - Vind een directieve therapeutDramatherapie
Laat meer zien van dramatherapeut - Vind een dramatherapeutWat is Dramatherapie?
Dramatherapie is een vorm van creatieve therapie waarbij de cliënt op een creatieve en speelse manier kan experimenteren met emoties en gedrag.
Dramatherapie richt zich op beweging brengen in het denken, voelen en handelen waardoor klachten kunnen verdwijnen of verminderen.
Dramatherapie werkt met expressie- en theatervormen om de brug te maken tussen de realiteit en de therapieruimte. In een veilige situatie kan je experimenteren met nieuwe situaties, emoties, rollen of interacties tussen mensen.
Spel, fantasie en ‘doen alsof’ staan centraal. Rollenspelen, verhalen, costumering, poppenspel, karakters,… zijn enkele mogelijke creatief-dramatische werkvormen.
‘Dramatische projectie’ en ‘trans-formatie’ zijn twee belangrijke methodes binnen de dramatherapie.
Tijdens het spel doe je nieuwe ervaringen op. Ervaringen die gecreëerd werden in een spelwerkelijkheid, maar kunnen worden meegenomen naar de realiteit, net zoals er aspecten van de 'echte' werkelijkheid een plaats kunnen krijgen in het spel. Dat is het mechanisme waar dramatherapie gebruik van maakt.
Wat doet een Dramatherapeut?
De dramatherapeut creëert een veilige situatie en ruimte waarbinnen jij kan experimenteren. De expressie- en drama-technieken worden bewust ingezet om een veranderings- of acceptatieproces op gang te brengen.
De dramatherapeut stimuleert en ondersteunt het uiten van emoties en het uitproberen van nieuw gedrag en nieuwe rollen, door samen met jou het spel en de fantasie te verkennen.
Dramatherapie kan aangewezen zijn voor zowel individuen als groepen, voor kinderen, jongeren en volwassenen.
Verberg informatie over dramatherapeut - Vind een dramatherapeutE
Echtscheidingsbemiddeling
Vind een echtscheidingsbemiddelaarEerstelijnspsycholoog
Vind een eerstelijnspsycholoogEFT - emotion focused therapy
Laat meer zien van EFT-therapeut - Vind een EFT-therapeutWat is EFT - Emotion-focused therapy?
Emotion-focused therapy is gericht op het aanbrengen van veranderingen in emoties door emoties. Bij deze vorm van therapie staat centraal dat emoties flexibel zijn, waardoor ze goed behandeld kunnen worden. Vastgelopen patronen worden aangepakt en omgevormd tot constructieve reacties. Emotion-focused therapy wordt vooral gebruikt als relatietherapie of gezinstherapie.
Verberg informatie over EFT-therapeut - Vind een EFT-therapeutEFT - emotional freedom techniques
Laat meer zien van EFT therapeut - Vind een EFT therapeutWat is EFT of emotional freedom techniques?
EFT, emotional freedom techniques of Tapping heeft als doel het ontladen van een gevoel of situatie door middel van het drukken of 'tappen' op specifieke meridiaan-punten (energiebanen). Door dit te combineren met het uitspreken van een positieve affirmatie, lukt het om te desensitiseren en het gevoel te neutraliseren. Men stelt centraal dat je jouw eigen gedachtenpatronen kan beïnvloeden en hierdoor ook je beleving en gedrag kan aanpassen.
Verberg informatie over EFT therapeut - Vind een EFT therapeutEFT-emotionally focused therapy
Vind een EFT-therapeutEMDR – eye movement desensitization and reprocessing
Laat meer zien van EMDR-therapeut - Vind een EMDR-therapeutEMDR wordt vaak toegepast bij traumaverwerking. Maar wat is EMDR net? Voor wie is het geschikt en hoe werkt het?
Vind meteen een psycholoog voor EMDR-behandeling
Of lees meer over:
Wat is EMDR?
EMDR-behandeling
Hoe werkt EMDR?
EMDR: voor wie?
Wat is EMDR?
'EMDR' staat voor 'Eye Movement Desensitization and Reprocessing'. EMDR wordt vooral gebruikt voor mensen die een traumatische ervaring hebben opgedaan. EMDR verandert de emotionele intensiteit van oude herinneringen dmv oogbewegingen en andere methodes om het natuurlijk verwerkingssysteem te activeren.
EMDR-therapie is een vorm van traumatherapie. Ze werd ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro in 1989. Vaak is het een snelle methode om verandering teweeg te brengen.
Over de jaren heen hebben diverse wetenschappelijke studies aangetoond dat een EMDR-behandeling bijzonder effectief kan zijn. De jongste jaren ziet men dat het uitgangspunt van EMDR-therapie verruimd is. De behandeling wordt stilaan op meer algemene basis toegepast bij allerhande klachten en problemen die voortvloeien uit schokkende ervaringen. Lees meer over voor welke klachten EMDR bedoeld is.
EMDR-behandeling
Een EMDR-behandeling vertrekt van een schokkende gebeurtenis of trauma.
In eerste instantie zal de psycholoog je vragen om het trauma zo goed mogelijk te beschrijven om vervolgens in de mate van het mogelijke terug te gaan naar de gebeurtenissen via een beeld of gevoel dat jij associeert met je problemen. Tegelijkertijd zal de psycholoog afleidende stimuli gebruiken, zoals een hand die links-rechts beweegt, tikjes op de knie of geluiden via een koptelefoon. Daarbij zullen er bij de cliënt nieuwe beelden, gevoelens en ideeën worden opgeroepen. Dit proces wordt meerdere keren herhaald, telkens met een nabespreking aan de hand waarvan de psycholoog de sessie zal bijsturen. De uiteindelijk bedoeling is om ervoor te zorgen dat de beelden en herinneringen gedesensitiseerd (minder gevoelig) en verwerkt worden, waardoor een genezingsproces op gang gebracht wordt.
De oude herinneringen zijn na een geslaagde EMDR behandeling min of meer neutraal om aan terug te denken. De psycholoog zal de cliënt vervolgens voorbereiden op een toekomstige confrontatie met de angstwekkende situatie.
In 2013 erkende de Wereldgezondheidszorg EMDR als een van de aangewezen behandelingen van PTSS.
Klik hier voor een psycholoog voor EMDR-therapie.
Hoe werkt EMDR?
EMDR-behandelingen gaan er met name vanuit dat een persoon niet kan herstellen van een gebeurtenis zolang die onverwerkt blijft. Zodra de blokkade weg is, kan je pas gaan werken richting herstel.
Onderzoekers verklaren de effectiviteit van EMDR via een biologisch mechanisme. Tijdens de zogenaamde REM-slaap, of droomslaap, bewegen de ogen ongecontroleerd ('rapid eye movement'). Het is tijdens deze slaap dat veel van de associaties die we leggen tussen gebeurtenissen in ons leven worden aangemaakt en verwerkt. Door het principe van oogbewegingen en andere stimuli (zoals tikjes op de knie) te gebruiken, kunnen pijnlijke ervaringen worden losgekoppeld van associaties, zodat men deze kan verwerken.
EMDR: voor wie?
Traditioneel word EMDR aangewend bij de behandeling van PTSS en traumaverwerking in het algemeen.
Anderzijds verzeilen sommige mensen in andere psychische moeilijkheden na een traumatiserende gebeurtenis.
EMDR-behandelingen worden de jongste jaren zowel in de praktijk als in wetenschappelijk onderzoek onderzocht op hun toepasbaarheid op bijvoorbeeld faalangst, eetstoornissen, paniekaanvallen, angststoornissen, fobieën, dwangstoornissen, verslavingen, slaapproblemen, depressie, burn-out, ea. EMDR is voornamelijk effectief als zulke problemen voortvloeien vanuit niet-verwerkte gebeurtenissen.
Het kan gaan om een enkele ervaring (zoals een ongeluk, natuurramp, overval, aanslag,…), maar EMDR wordt ook toegepast bij slachtoffers van jarenlange trauma’s (vb seksueel misbruik, verwaarlozing, partnergeweld,…). De behandeling is hierbij doorgaans wat langer en complexer van aard; vaak is het hierbij bovendien aangewezen om EMDR toe te passen binnen een breder kader van psychologische zorg.
EMDR-therapie is zowel geschikt voor volwassenen als voor jongeren en kinderen. Zelfs bij erg jonge kinderen die nog niet kunnen spreken kan EMDR helpen om bepaalde gebeurtenissen te verwerken, zodat het kind die onverwerkte gebeurtenissen niet meeneemt in hun ontwikkeling.
Denk je behoefte te hebben aan EMDR therapie? Neem contact op met een psycholoog voor een EMDR-behandeling.
Existentiële therapie
Laat meer zien van existentiële therapeut - Vind een existentiële therapeutWat is existentiële therapie?
Existentiële therapie is een westerse therapievorm gebaseerd op het gedachtegoed van verschillende filosofen zoals Sartre of Heiddeger. De existentiële therapeut kijkt samen met de cliënt naar hoe je in het leven staat, hoe je vorm geeft aan het leven, hoe je jezelf en het leven ervaart en waar je tegenaan loopt. Existentiële therapie is gericht op bewustwording en pakt de basis van het denken aan om interne conflicten, verstoringen en klachten duurzaam te veranderen.
Verberg informatie over existentiële therapeut - Vind een existentiële therapeutF
Familieopstellingen
Laat meer zien van familieopstellingen workshop - Vind een familieopstellingen workshopWat zijn familieopstellingen?
Deze vorm van contextueel denken onderzoekt de verbinding tussen persoonlijke emoties en de patronen binnen de familie van herkomst. Bij familieopstellingen beogen ze de invloed van het gezin te begrijpen en hieruit inzichten te krijgen. De cliënt werkt actief mee in het proces van nabootsen en aftoetsen van de posities binnen het gezin door verschillende personen te positioneren ten opzichte van zichzelf. Door in de opstelling te gaan, kruip je als het ware in de persoon en ervaar je deze realiteit. Dit geeft nuttige informatie en zo kan de cliënt op een veilige manier kijken naar de invloeden van de familie.
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer familieopstellers in je buurt.
Verberg informatie over familieopstellingen workshop - Vind een familieopstellingen workshopFocusing
Laat meer zien van focusing therapeut - Vind een focusing therapeutWat is focusing?
Focusing, uitgewerkt door Gendlin, is een methode voor cliënten om na te gaan of het klopt wat ze gevoeld of gezegd hadden. Het is het toetsten van de woorden aan het innerlijk gevoel. WanNeer cliënten aan deze vorm van introspectie doen blijkt de therapie in het algemeen meer succes te hebben. WanNeer je focust, richt je de aandacht op iets wat voelbaar is midden in het lichaam. Dit gevoel ('felt sense’) is de lichamelijke ervaring van een gebeurtenis of een beleving hiervan. Dit gevoel is vaag en tegelijkertijdook heel specifiek. WanNeer het gevoel verwoord kan worden, wordt dit gevoel duidelijker en volgt er een innerlijke bevestiging. Naast opluchting, treedt er ook verandering op in het gevoel (‘experiential felt shift’). Hiermee verandert de beleving of de interpretatie van de gebeurtenis.
Wat doet een focusing-therapeut?
De methode van focusing verloopt in 6 stappen die begeleid worden door de therapeut. Deze stappen zorgen ervoor dat de cliënt in staat is zelf het intern proces aan te voelen en te volgen. Juist omdat het een innerlijk proces is, is het de taak van de therapeut om respectvol en empatisch zich af te stellen op de beleving van de focusser. Doordat de therapeut gerichte vragen stelt wordt het mogelijk voor de cliënt om voeling te krijgen met zijn exacte gevoel.
Verberg informatie over focusing therapeut - Vind een focusing therapeutG
Gedragstherapie
Laat meer zien van gedragstherapeut - Vind een gedragstherapeutWat is gedragstherapie?
Gedragstherapie is een behandelingsvorm die er vanuit gaat dat hoe we voelen, denken en handelen gebaseerd is op wat we geleerd hebben. De nadruk ligt op het aanleren en inoefenen van nieuw gewenst gedrag. Door het gedrag te veranderen, verandert ook de beleving en de betekenisgeving. Vaak wordt gedragstherapie gecombineerd met cognitieve therapie.
Verberg informatie over gedragstherapeut - Vind een gedragstherapeutGerontoloog
Vind een gerontoloogGesprekstherapie
Laat meer zien van gesprekstherapeut - Vind een gesprekstherapeutWat is Gesprekstherapie?
Gesprekstherapie is de meest gebruikte vorm van therapie waaronder veel verschillende methodes vallen. Door middel van gesprek zoekt de cliënt samen met de therapeut naar oorzaken van en oplossingen voor problemen, naar inzichten, analyses, verwoording van emoties enzo. De therapeut neemt vaak vooral een actief luisterende en empatische houding aan en ondersteunt de cliënt in het proces.
Verberg informatie over gesprekstherapeut - Vind een gesprekstherapeutGestalttherapie
Laat meer zien van gestalttherapeut - Vind een gestalttherapeutWat is Gestalttherapie?
Gestalttherapie is een vorm van lichaamsgerichte waarbij de beleving in het hier-en-nu centraal staat. De therapeutische relatie wordt gebruikt om te bekijken wat er op de voorgrond is, binnen het gehele veld of de belevingswereld. De cliënt wordt aangemoedigd om zelf tot inzichten te komen via ervaringsgerichte bewustwording om daarna het nieuwe te integreren in het contact met zichzelf en zijn omgeving. Voor de gestalttherapeut staat de behandeling centraal ipv de oorzaak.
Verberg informatie over gestalttherapeut - Vind een gestalttherapeutGezinstherapie
Laat meer zien van gezinstherapeut - Vind een gezinstherapeutWat is Gezinstherapie?
Gezinstherapie is een vorm van contextuele therapie waarbij het volledige gezin begeleid wordt door een therapeut. Samen gaan ze op zoek naar patronen en posities die leven binnen het gezin en naar het effect dat deze hebben op persoonlijke emoties, ervaringen en reacties. Hierdoor ontstaan er nieuwe inzichten en begrip waardoor er op een andere manier met elkaar kan worden omgegaan. Men krijgt een andere visie op problemen, op zichzelf en anderen.
Verberg informatie over gezinstherapeut - Vind een gezinstherapeutH
Hartcoherentie therapie
Vind een hartcoherentie therapeutHolistische psychotherapie
Vind een holistisch psycholoogHypnotherapie
Laat meer zien van hypnotherapeut - Vind een hypnotherapeutWat is Hypnotherapie?
Bij hypnotherapie wordt de cliënt door de therapeut in een lichte hypnose gebracht, maar de cliënt blijft wel bij bewustzijn. In hypnose is de cliënt meer ontvankelijk voor suggesties en verandering en is de mentale weerstand zeer klein. Hierdoor is het mogelijk om de beleving van emoties te ontladen, om gedrag en patronen te veranderen en om genezing in gang te zetten. Er zijn verschillende vormen zoals de klassieke hypnotherapie, de moderne hypnotherapie of de integratieve hypnotherapie.
Kijk ook op VindeenTherapeut.be voor meer hypnotherapeuten in je buurt.
Verberg informatie over hypnotherapeut - Vind een hypnotherapeutI
Integratieve psychotherapie
Laat meer zien van integratief psychotherapeut - Vind een integratief psychotherapeutWat is Integratieve psychotherapie?
Integratieve psychotherapie werkt vanuit de combinatie van verschillende vormen van psychotherapie. Omdat elke mens een unieke benadering nodig heeft, past de integratieve therapeut zijn ondersteuning aan aan de behoeften en de eigenheid van de cliënt.
De integratief therapeut gebruikt zijn theoretische kennis over de verscheidene therapeutische stromingen en zijn hypothese over de behoeften van de cliënt om vanuit een weloverwogen en getoetste keuze bepaalde methodes toe te passen. Deze ondersteuning combineert mogelijk gesprekstherapie, systeemtherapie, cliëntgerichte therapie, psychoanalystische psychotherapie, cognitieve gedragstherapie of experiëntiële therapie en richt zich zowel op de persoon als individu als op de context van de persoon. Volgens integratief therapeuten is het niet de bedoeling een nieuwe stroming te creeëren, maar net de huidige stromingen te verdiepen door ze op het juiste moment toe te passen.
Onderzoek wijst uit dat succesvolle therapie in mindere mate afhangt van de specifieke methode en in grote mate afhangt van de algemene factoren (zoals de band met de therapeut, het geloof in de therapie, ed) en van de samenhang met invloeden van buitenaf. Wanneer de algemene factoren aanwezig zijn, zal het efficiënt kiezen van de juiste methode een grote meerwaarde bieden om de therapie te laten slagen.
Hoe werkt een Integratief psychotherapeut?
Een integratief therapeut zal in eerste instantie luisteren naar je verhaal en onderzoeken welke ondersteuning je nodig hebt. De therapeut doet dit vanuit een ontvankelijke en warme houding tov jou als persoon en het verhaal dat je meebrengt.
Een integratief psychotherapeut werkt daarnaast pragmatisch en eclectisch. Vanuit een goede observatie en betrokkenheid tracht de therapeut de meest passende methode te vinden om de therapie mee verder te zetten. Dit kan echter ook per sessie afwisselen, al naargelang jouw behoefte of de situatie.
Vind hier een integratief psychotherapeut.
De AIHP (Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie) biedt een integratieve therapieopleiding en integratieve bijscholingen.
De Educatieve Academie biedt opleiding tot IV-therapeut (interactionele Vormgeving) en biedt ook integratieve bijscholingen.
Verberg informatie over integratief psychotherapeut - Vind een integratief psychotherapeutInterculturele hulpverlening
Vind een interculturele hulpverlening psycholoogInternal Family Systems (IFS)
Vind een psycholoog voor Internal Family Systems (IFS)Islamitische hulpverlening
Vind een Islamitische hulpverleningIV Interactionele vormgeving
Laat meer zien van IV therapeut interactionele vormgeving - Vind een IV therapeut interactionele vormgevingWat is Interactionele Vormgeving?
Interactionele Vormgeving (I.V.) is een vorm van integratieve therapie waarbij verschillende therapeutische stromingen worden samengebracht tot 1 werkmodel door met elkaar in interactie te gaan. De oorspronkelijke therapieën beïnvloeden elkaar zonder hun eigenheid te verliezen en worden tezamen gebruikt, zonder hun afzonderlijke functie te verliezen. In de interactionele vormgeving vertrekt men vanuit de visie dat elke mens uniek is, met zijn eigen identiteit, verleden, beleving, ervaringen, normen en waarden enzo… Een therapeutische begeleiding moet zich aanpassen aan de belevingswereld en behoeften van de cliënt om een diepgaand en duurzaam effect te hebben.
Door een goede afstelling op de cliënt is het mogelijk is het mogelijk eclectisch te kiezen voor de methode die op dit moment voor deze cliënt het meest aansluit. Deze keuze wordt theoretisch onderbouwd door te werken met de IV-driehoek en de 4 kwadranten van Wilber.
De grondleggers van IV therapie zijn Hilde Vleugels en Bruno van den Bosch.
Wat doet een IV Therapeut?
Naast het toepassen van de algemene therapeutische grondhouding (aandacht, luisteren, respect,...), zal de interactionele therapeut steeds aftoetsen welke methode op welk moment bij welke hulpvraag aangewezen is, zodat de cliënt een zo specifiek mogelijke begeleiding op maat krijgt. De therapeut is zich bewust van het unieke van elke mens en daarnaast het universele denken en voelen van de mens. Deze therapie combineert gesprekstherapie en lichaamsgerichte therapie, systeemtherapie en cliënt-gerichte therapie, gedragstherapie of experiëntiële therapie en richt zich zowel op de persoon als individu, als op de context en het grotere geheel.
Vind hier een IV therapeut.
IV therapeut worden of bijscholen? Vind hier de opleiding tot IV therapeut en andere trainingen van de Educatieve Academie.
Verberg informatie over IV therapeut interactionele vormgeving - Vind een IV therapeut interactionele vormgevingJ
Jeugdpsycholoog
Vind een jeugdpsycholoogJob coaching
Laat meer zien van job coach - Vind een job coachKijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer job coaches in je buurt.
Ben je ontevreden over je huidige job? Ben je benieuwd welke job bij jouw persoonlijkheid past? Of wil je je verder ontwikkelen binnen je huidige functie? Dan is jobcoaching echt iets voor jou!
Of lees meer over:
Wat is jobcoaching?
Waarom kiezen voor jobcoaching?
Wat doet een jobcoach?
Wat is jobcoaching?
Jobcoaching helpt je bij het vinden van een job die bij jou past. Enerzijds kan een jobcoach ondersteuning bieden aan mensen die op zoek zijn naar werk, anderzijds kan hij trainingen geven aan mensen die willen groeien binnen hun functie.
Tijdens jobcoaching wordt er gefocust op jouw sterke eigenschappen en vaardigheden. Om zo een job te vinden waar jouw talenten helemaal tot hun recht kunnen komen.
Vind meteen een jobcoach bij jou in de buurt op Vind-een-Coach.be.
Waarom kiezen voor jobcoaching?
Veel mensen vinden het lastig om een passende baan te vinden. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien weet je niet goed waar je passies liggen, is er weinig vraag naar een bepaalde jobfunctie, heb je een bepaalde arbeidsbeperking, enz. Jobcoaching zorgt ervoor dat jij jouw potentie ten volle kan benutten.
Je hoeft zeker nog geen knopen doorgehakt te hebben wanneer je voor jobcoaching kiest. Veel mensen zitten net met een heleboel loopbaanvragen of hebben geen idee welke kant ze met hun carrière uit willen. Net dan biedt jobcoaching duidelijkheid en kan een coach jou op de goede weg helpen.
Een coach helpt je om jouw gedachten te ordenen, meer zelfvertrouwen te krijgen en een concreet actieplan voor je doelen te maken.
Wat doet een jobcoach?
Een jobcoach inspireert en motiveert. Er wordt gewerkt met een resultaatgerichte aanpak zodat jij concrete stappen kan zetten in je carrière.
Een jobcoach helpt je:
- Ontdekken wat je goed kan en wat je graag doet: Wat zijn jouw vaardigheden en welke taken kosten je op dit moment net energie?
- Ontdekken hoe je je verder kan ontwikkelen: Welke vaardigheden wil je aanleren om stappen te zetten naar je ideale job? Of om jezelf verder te ontwikkelen in je huidige job?
- Ontdekken wat voor jou belangrijk is: Welke beroepen passen bij jouw persoonlijkheid?
- …
Ga samen met een coach aan de slag om die job van je dromen te vinden!
Verberg informatie over job coach - Vind een job coachK
Kindercoaching
Laat meer zien van kindercoach - Vind een kindercoachSoms maak je je als ouder zorgen om je kind. Een kindercoach biedt een luisterend oor, begrip en laat je de belevingswereld van je kind beter begrijpen. Zo wordt je zoon of dochter zo goed mogelijk bijgestaan.
Of lees meer over:
Wat is kindercoaching?
Wat doet een kindercoach?
Wanneer kiezen voor een kindercoach?
Wat is kindercoaching?
Kindercoaching is een vorm van coaching specifiek op maat van kinderen en jongeren. Heeft je kind het moeilijk met een bepaalde situatie? Voelt je kind zich niet goed in zijn vel? Merk je dat je kind ergens mee zit?
Een kindercoach biedt op een laagdrempelige manier hulp bij de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind. Hierbij wordt niet alleen op je kind gefocust maar ook op hoe jij als ouder je kind kan helpen.
Wat doet een kindercoach?
Een kindercoach biedt jouw kind een steuntje in de rug. Naast de problemen waar je zoon of dochter mogelijk mee kampt, wordt er ook gekeken naar zijn of haar sterke eigenschappen.
Een kindercoach biedt geen oplossing op maat maar gaat op zoek naar de kwaliteiten en vaardigheden die je kind al bezit. Zo wordt er tijdens de coaching gewerkt aan het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden om met de obstakels op de weg te leren omgaan en ze te overwinnen.
Een kindercoach helpt je kind zich op een positieve manier bewust te maken van bepaalde processen. Samen met een coach ontdekt je kind zijn talenten, leert het nieuwe vaardigheden aan en leert het oplossingen te vinden voor problemen. Zo krijgt je kind meer zelfvertrouwen.
Tijdens de coaching kunnen creatieve en speelse coaching technieken aan bod komen zoals: tekeningen lezen, een rollenspel, powerverhalen, systeemopstellingen, relaxatiemethoden, enz.
Wanneer kiezen voor een kindercoach?
Voelt je kind zich niet lekker in zijn vel? Merk je dat er iets scheelt? Of is er een specifiek probleem waarrond jullie werken? Een kindercoach is er om te helpen bij een grote verscheidenheid aan problemen en uitdagingen.
Zo kan je voor kindercoaching kiezen bij:
- Rouwverwerking
- Faalangst
- Boosheid
- Weinig zelfvertrouwen
- Pesterijen
- HSP of hooggevoeligheid
- Een scheiding
- Een verhuis
- Nieuw samengestelde gezinnen
- Het versterken van gezinsbanden
- Emotionele problemen
- …
Vind meteen een kindercoach bij jou in de buurt op Vind-een-Coach.be.
Verberg informatie over kindercoach - Vind een kindercoachKinderpsycholoog
Vind een kinderpsycholoogKlinisch psycholoog
Vind een klinisch-psycholoogKlinische gezondheidspsychologie
Vind een Klinische gezondheidspsycholoogL
Lichaamsgerichte therapie
Laat meer zien van lichaamsgerichte therapeut - Vind een lichaamsgerichte therapeutWat is lichaamsgerichte therapie?
Bij lichaamsgerichte therapieën vertrekt men vanuit eigen lichamelijke ervaringen als ingangspunt tot verandering. De lichaamsgerichte therapeut kijkt naast het emotioneel functioneren oa naar lichaamsspanning, houding en de manier van bewegen. Door middel van ademhaling, aanraking of beweging komt de cliënt opnieuw meer in contact met zichzelf en zijn proces. Het lichaamsgerichte werk wordt ondersteund door gesprekstherapie.
Verberg informatie over lichaamsgerichte therapeut - Vind een lichaamsgerichte therapeutLife coaching
Laat meer zien van life coach - Vind een life coachWeet je niet welke kant je op wil met je leven? Zit je met vragen over je persoonlijke of professionele doelen? Of wil je focussen op zelfontplooiing? Dan is life coaching zeker iets voor jou!
Of lees meer over:
Wat is life coaching?
Life coaching: voor wie?
Wat doet een life coach?
Wat is life coaching?
Life coaching focust zich op zelfontplooiing en het bereiken van jouw doelen. Dit kunnen persoonlijke of professionele doelen zijn.
Soms weet je niet hoe je een bepaald resultaat kan bereiken, of weet je niet goed welke kant je met je leven op wil. Dan kan een life coach jou helpen om opnieuw structuur en evenwicht in je leven te brengen.
Dankzij life coaching krijg je nieuwe perspectieven en andere inzichten aangereikt die jou vooruit helpen en motiveren om concrete stappen te ondernemen.
Life coaching: voor wie?
Wil jij het beste in jezelf naar boven halen? Life coaching biedt je nieuwe inzichten in jouw eigen potentieel en de weg die je uit wil met je leven. Zo kan jij je leven opnieuw zelf in handen nemen en je dromen en doelen achterna gaan.
Herken jij jezelf in een van volgende stellingen:
- Ik ga elke dag met tegenzin gaan werken
- Ik vraag me dikwijls af of dit het nu is
- Ik voel mij vaak onrustig
- Ik voel mij vaak lusteloos
- Ik weet niet welke kant ik op wil met mijn leven
- Ik twijfel of mijn huidige carrière wel bij mij past
- Ik ben ontevreden over mijn huidige work-life balance
- Ik wil positiever in het leven staan
- Ik wil graag meer zelfvertrouwen krijgen
- Ik wil graag meer inzicht in mezelf krijgen
- Ik verlang naar innerlijke rust
- …
Dan is lifecoaching zeker iets voor jou!
Wat doet een life coach?
Een life coach houdt je een spiegel voor en helpt je de dingen te zien die jezelf niet ziet. Hij is objectief en zorgt voor een frisse kijk op jouw problemen. Hierdoor ontdek je jouw kwaliteiten die je zelf nog niet kende en leer je hoe je jouw grenzen kan verleggen.
Naast nieuwe inzichten aanreiken, zal een life coach je ook motiveren om actie te ondernemen en door te zetten. Misschien heb je onterecht het idee dat je vast zit of zie je zelf niet hoe je oude gewoontes kan doorbreken. Dan is een life coach er om jou op de goede weg te helpen.
Lifecoaching start meestal met een intake gesprek zodat je kan kijken of jij en je coach een klik hebben. Op basis van jouw wensen en noden zal je coach een traject op jouw maat uitstippelen.
Klaar om in jezelf te investeren? Vind meteen een life coach in jouw buurt op Vind-een-Coach.be.
Verberg informatie over life coach - Vind een life coachLoopbaanbegeleiding
Vind een loopbaanbegeleiderM
MBCT – mindfulness based cognitieve therapie
Vind een mindfulness based cognitief therapeutMeditatie
Laat meer zien van meditatie begeleider - Vind een meditatie begeleiderWat is meditatie?
Meditatie is een uit het oosten afkomstige methode om naar binnen te keren en dicht bij jezelf te komen, door het ontspannen van je lichaam, het loslaten van stresserende gedachten en het verruimen van je bewustzijn. Hierdoor verlaagt je hersenfrequentie van bèta niveau naar alfa en theta niveau. Mediteren kan op zeer veel verschillende manieren en wordt gebruikt voor verschillende doelen. Elke cultuur of godsdienst heeft zijn eigen vorm van mediteren. Zo kan het bijvoorbeeld puur dienen als ontspanning waarbij alle gedachten worden losgelaten. Maar ook om inzichten te krijgen, beelden te visualiseren of emotionele verwondingen te helen. Meditatie of bewust naar alfa en theta niveau gaan zorgt ervoor dat je lichaam en geest sneller recupereren. Je kan individueel mediteren, in groep of luisteren naar geleide meditaties.
Verberg informatie over meditatie begeleider - Vind een meditatie begeleiderMental coaching
Laat meer zien van mental coach - Vind een mental coachErvaar je vaak stress en spanningen? Of wil je je doelen bereiken maar weet je niet hoe? Een mental coach kan je helpen om tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. Zo helpt mental coaching jou om op een doeltreffende manier je blokkades te overwinnen!
Of lees meer over:
Wat is mental coaching?
Hoe verloopt mental coaching?
Waarom kiezen voor mental coaching?
Tarieven
Wat is mental coaching?
Een mental coach dringt door doelgerichte vragen te stellen door in je gedachtewereld. Wat zijn jouw drijfveren? En tegen welke blokkades loop je aan?
Het doel is om jezelf meer inzicht te geven in je denkpatronen en hoe deze jouw gedrag beïnvloeden. Negatieve gedachten worden omgebogen naar positieve en opbouwende denkpatronen. Zo kan een gewenste verandering in gang worden gezet. En kan je werken aan het oplossen van bepaalde problemen of het bereiken van jouw doelen.
Mental coaching kan helpen bij stress, overspannenheid, angst, problemen op het werk, enz.
Hoe verloopt mental coaching?
Mental coaching wordt volledig afgestemd op jouw noden en doelen. Daardoor is het bij iedereen anders. Misschien heb je gewoon een duwtje in de rug nodig? Of zoek je iemand die zonder oordelen naar je luistert? Dan kan een kort coachingstraject je al een heel eind vooruit helpen.
Soms kan het zijn dat je grote blokkades ervaart. Dan kan een intensieve en lange samenwerking met een mental coach ervoor zorgen dat jij je hindernissen overwint en je doelen echt bereikt.
Het kan allemaal. Een mental coach geeft je tijdens het kennismakingsgesprek meer uitleg en maakt samen met jou een inschatting van het te volgen traject.
Waarom kiezen voor mental coaching?
Negatieve gedachten kunnen onbewust voor blokkades zorgen waardoor jij je doelen niet bereikt. Tijdens mental coaching krijg je meer inzicht in jezelf, leer je je sterke kanten kennen en ontwikkel je meer zelfvertrouwen. Zo kan je je dromen onbelemmerd najagen.
Mental coaching om te ontstressen
We leven in een hectische tijd waarin iedereen het maar druk, druk, druk lijkt te hebben. Het aantal burn-outs neem toe en stress is een deel van ons dagelijkse leven geworden. Het kan echter ook anders.
Ervaar je veel stress en spanningen in je privéleven of op het werk? Lig je ’s nachts vaak te piekeren? Ben je vermoeid? Een mental coach helpt je om je leven opnieuw in balans te brengen en om stress te voorkomen.
Mental coaching voor persoonlijke ontwikkeling
Zit je met veel filosofische vragen? Denk je bijvoorbeeld veel na over wie je nu echt bent? Wat je wil bereiken in het leven? Wat je passies zijn?
Een mental coach helpt je om meer inzicht in jezelf te krijgen. Er wordt tijdens de coaching gewerkt rond persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Het doel is om te ontdekken wat jou gelukkig maakt.
Mental coaching voor sporters
Zeker als topsporter kan je nood hebben aan een mental coach. Tijdens de coachingsessies wordt er gewerkt rond focussen, discipline, omgaan met stress en teleurstellingen, enz. Je leert volhouden wanneer het niet goed gaat. Zo kan je als sporter tijdens wedstrijden optimaal presteren.
Tarieven
Hoeveel mental coaching kost, hangt af van de persoonlijke noden en wensen, het aantal gekozen sessies en de duur van een traject. Na een kennismakingsgesprek zal een mental coach een speciaal op maat uitgestippeld traject voorstellen. Dit kan een kort, standaard of net intensief coachingstraject zijn.
Voor meer informatie over de tarieven kan je ook steeds op de persoonlijke pagina van de mental coach terecht.
Verberg informatie over mental coach - Vind een mental coachMindfulness
Laat meer zien van mindfulness trainer - Vind een mindfulness trainerErvaar je vaak stress en spanningen? Rep je je de hele week door van hier naar daar? Wil je graag leren hoe je tot rust kan komen? Dan is mindfulness zeker iets voor jou.
Vind meteen een mindfulness trainer
Of lees meer over:
Wat is mindfulness?
Voordelen mindfulness
Mindfulness oefeningen
Wat is mindfulness?
Mindfulness is een recente methode van omgaan met de werkelijkheid, gebaseerd op Oosterse principes van bewustzijn en meditatie.
Bij mindfulness ligt de focus op het hier-en-nu en geef je bewust aandacht voor wat je op dit moment beleeft. Hierdoor vermijd je spanningen en energieverlies en is het mogelijk om te aanvaarden hoe de werkelijkheid is. Door op een niet-afwijzende manier te kijken naar een ervaring, verliest het zijn beladenheid.
Vind meteen een mindfulness trainer bij jou in de buurt.
Voordelen mindfulness
Mindfulness heeft verschillende voordelen, zoals:
- Je ervaart minder stress
- Je voelt je productiever
- Je krijgt een grotere focus
- Je geniet meer van het leven
- Je voelt je gelukkiger
- Je vindt rust
- Je leert schoonheid zien in kleine dingen
- Je wordt verdraagzamer
- …
Mindfulness beoefenen heeft niet alleen een effect op jezelf, maar ook op de mensen om je heen. Je leert de wereld rondom je met andere ogen bekijken. Je leert de schoonheid in kleine dingen te zien, voelt je minder gestresseerd en overprikkeld, en komt tot nieuwe inzichten.
Soms staat ons ego in de weg om écht een connectie met een ander te maken. Door mindfulness ontstaat er meer ruimte voor een diepere band met de mensen die je liefhebt.
Mindfulness oefeningen
Mindfulness is heel laagdrempelig. Je kan al via eenvoudige oefeningen met je mindfulness training starten.
Oefening 1: Wees je bewust van wat je doet
Mindfulness is leven in het hier en nu. Maar al te vaak dwalen onze gedachten af naar het verleden ‘Wat als…’ of naar de toekomst ‘Ik moet nog…’. Probeer per dag één eenvoudige bezigheid uit te kiezen en je daar even helemaal op te focussen. Denk bijvoorbeeld aan het wandelen naar je werk, het eten van je lunch, de was opvouwen, enz. Besteed al je aandacht aan deze taak die je aan het doen bent. Dwalen je gedachten af naar iets anders? Merk het op en breng je aandacht terug naar de taak.
Oefening 2: Neem je tijd
In onze huidige maatschappij lijken we het allemaal enorm druk te hebben. We reppen ons van hier naar daar en werken taken snel af. Probeer daarom één eenvoudige bezigheid uit te kiezen die je vandaag eens langzamer kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het eten van je ontbijt, het poetsen van je tanden, het vullen van de wasmachine,… Probeer je tijdens deze bezigheid eens niet te haasten maar geniet van het moment en neem je tijd terwijl je met je aandacht bij deze bezigheid blijft.
Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere mindfulness oefeningen die je kunnen helpen om in het hier en nu te leven. Een mindfulness coach kan je hier uitstekend in begeleiden.
Vind meteen een mindfulness training bij jou in de buurt.
Verberg informatie over mindfulness trainer - Vind een mindfulness trainerMuziektherapie
Vind een muziektherapeutN
Neurofeedback
Laat meer zien van neurofeedback therapeut - Vind een neurofeedback therapeutWat is Neurofeedback?
Neurofeedback, ofwel biofeedback, is een onderzoeks – en behandelingsmethode waarbij de frequentie van hersengolven gemeten worden. Deze hersengolven zijn gelinkt met bepaalde functies in het lichaam. Door deze te stimuleren, te blokkeren of te veranderen, beïnvloed je rechtstreeks de functies, dus ook de klachten van het lichaam.
Verberg informatie over neurofeedback therapeut - Vind een neurofeedback therapeutNeuropsychologie
Vind een neuropsycholoogNLP – Neuro Linguistic Programming
Laat meer zien van NLP-coach of NLP coaching - Vind een NLP-coach of NLP coachingWil je meer inzicht krijgen in jezelf? Ontdekken hoe je bepaalde dingen kan veranderen? Dankzij NLP coaching leer je negatieve gedachtepatronen om te buigen naar positieve gedachtepatronen. Zo kan jij het effect dat je wenst, bereiken!
Of leer meer over:
Wat is NLP?
Hoe verloopt NLP?
Waarom kiezen voor NLP coaching?
Wat is NLP?
NLP of Neuro Linguïstisch Programmeren focust op taal en communicatie om de onbewuste patronen in je brein te beïnvloeden. Deze onbewuste patronen bepalen namelijk hoe jij je voelt.
Misschien zit je momenteel slecht in je vel? Dan kan je je brein programmeren om zich goed te voelen. Het doel van NLP is om meer inzicht in jezelf te krijgen en jezelf te ontwikkelen. NLP is ook een uitstekende manier om beter te leren communiceren met de mensen om je heen.
Hoe verloopt NLP?
Bij NLP of Neuro Linguïstisch Programmeren wordt gekeken naar jouw gedachtepatronen, emoties en gedragingen. Welk gedrag levert een positief effect op en welk juist niet? Wat motiveert jou? Stimuleert je? En wat houdt jou tegen om je doelen na te streven?
Tijdens NLP krijg je meer inzicht in de dingen die je doet en hoe je deze kan veranderen. Hoe reageer jij op wat je waarneemt? En hoe zou je jouw communicatie en gedragingen beter kunnen doen?
Er wordt tijdens de sessies gewerkt rond verandering. Wat wil je in jouw werk- of privéleven graag anders zien? Samen met een NLP coach werk je rond oplossingen in plaats van rond problemen. Je leert je negatieve denkpatronen om te buigen naar positieve denkpatronen. Zodat je je gedrag kan veranderen om een gewenst effect te bereiken.
Waarom kiezen voor NLP coaching?
NLP kan je toepassen in elke situatie waar op je op een bepaalde manier communiceert tussen jezelf en anderen.
NLP heeft verschillende voordelen, zoals:
- Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling
- Je ontdekt wie je bent, hoe je denkt en hoe je je gedraagt
- Je ontdekt hoe je kan kiezen hoe je reageert
- Je leert omgaan met je emoties en ontdekt hoe je deze kan beïnvloeden
- Je verbetert je relaties, zowel privé als op het werk
- Je leert effectief communiceren met anderen
- Je ontdekt hoe je je eigen talenten optimaal kan benutten
- …
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer NLP coaches in je buurt.
O
Online / email psychologische begeleiding
Laat meer zien van online email psycholoog - Vind een online email psycholoogWat is online psychologische begeleiding of psychologische begeleiding via e-mail?
Online psychologische begeleiding of e-mail psychologische begeleiding is een recente vorm van psychotherapie waarbij de cliënt niet meer op consult gaat bij de psycholoog, maar waarbij de psychologische begeleiding via mail of chat gegeven wordt. Cliënten kunnen online vragen stellen en advies of ondersteuning krijgen van de online psycholoog, op het eigen ritme van de cliënt. Online psychologische begeleiding stimuleert het zelfstandig vermogen om problemen aan te pakken.
Verberg informatie over online email psycholoog - Vind een online email psycholoogOplossingsgerichte therapie
Laat meer zien van oplossingsgericht psycholoog - Vind een oplossingsgericht psycholoogWat is oplossingsgerichte therapie?
Bij oplossingsgerichte therapie ligt de focus op de analyse van de oplossing ipv de probleemanalyse. De oplossingsgerichte psycholoog kijkt samen met de cliënt naar wat wel mogelijk is en naar wat de cliënt wel wil bereiken. Hij stimuleert het oplossingsgericht vermogen van de cliënt waardoor deze ook in de toekomst moeilijke situaties constructief en creatief kan aangaan.
Verberg informatie over oplossingsgericht psycholoog - Vind een oplossingsgericht psycholoogOpvoedingsondersteuning
Vind een opvoedingsondersteunerP
Perinatale counseling
Vind een perinatale counselorPersonal coaching
Vind een personal coachPesso psychotherapie
Laat meer zien van pesso psychotherapeut - Vind een pesso psychotherapeutWat is Pesso psychotherapie?
Pesso psychotherapie is een ervaringsgerichte (groeps)therapie waarbij men het lichaam gebruikt als een spiegel voor de interne processen. Door het onderkennen van lichamelijke gewaarwordingen krijgt men inzicht in de gevoelsmatige betekenis van beweging of spanning. Door middel van rolfiguren worden patronen duidelijk gemaakt en veranderd en kunnen kinderlijke basisbehoeften vervuld worden.
Verberg informatie over pesso psychotherapeut - Vind een pesso psychotherapeutPre-therapie
Vind een Pre-therapiePreventie
Vind een preventie werkerPsychiater
Vind een psychiaterPsychiatrische hulpverlening
Vind een psychiatrisch hulpverlenerPsycho-educatie
Vind een Psycho-educatiePsychoanalyse
Laat meer zien van psychoanalyticus - Vind een psychoanalyticusWat is psychoanalyse?
De psychoanalyse is een psychologische en psychiatrische behandelingsmethode, ontwikkeld door Sigmund Freud, waarbij de persoonlijkheidsstructuur van de cliënt wordt geanalyseerd. Ervaringen en herinneringen worden vaak naar het onbewuste niveau verdrongen, maar uiten zich toch op een fysieke of emotionele manier. De psychoanalyticus houdt met verschillende zaken rekening tijdens de behandeling zoals de vrije associatie, overdracht en tegenoverdracht (verhouding tussen psychoanalyticus) en de weerstand. Een Psychoanalyse is een intensief en langdurig proces.
Verberg informatie over psychoanalyticus - Vind een psychoanalyticusPsychodiagnostiek
Vind een psychodiagnosticusPsychodrama
Vind een psychodrama therapeutPsychodynamische therapie
Vind een psychodynamisch therapeutPsychologische begeleiding aan huis
Vind een psycholoog aan huisPsychologische begeleiding via video call of telefoon
Laat meer zien van Psycholoog via video call of telefoon - Vind een Psycholoog via video call of telefoonDankzij moderne technologieën zoals video-call of gevestigde waarden zoals de telefoon kan jij je therapiesessie met je therapeut of psychotherapeut vanop afstand starten of verderzetten.
Vind meteen therapie op afstand
Of lees meer over:
Wat is therapie via videogesprek, telefoon of chat?
Wat heb je nodig voor therapie via video call, telefoon of chat?
Voordelen therapie op afstand
Tarieven therapie op afstand
Wat is therapie via videogesprek of telefoon?
Online therapie of psychotherapie is een moderne vorm van een therapiesessie. Het grootste voordeel van therapie via video call of telefoon is dat jij je niet moet verplaatsen. De therapiesessies kunnen dus gewoon doorgaan terwijl jij thuisblijft.
Je kan kiezen voor therapie via een video call zoals Skype, therapie over het internet, therapie via de telefoon, therapie via e-mail of therapie via chat.
Wat heb je nodig voor therapie via video call of telefoon?
Online therapie verloopt heel eenvoudig. Kies je voor therapie via telefoon? Dan heb je enkel een telefoontoestel of gsm nodig om te bellen met een therapeut. Andere therapievormen zoals therapie via video call (zoals Skype) verlopen via internet waardoor je wel een laptop en goede internetverbinding nodig hebt. Een webcam en microfoon zitten in bijna alle laptops ingebouwd dus deze moet je niet extra aanschaffen.
Als je naast een laptop en internetverbinding nog iets anders nodig hebt, brengt je psycholoog je hier op voorhand zeker van op de hoogte.
Voordelen van therapie op afstand
Online therapie is zeker een waardevol alternatief voor therapie in de praktijkruimte. We zetten enkele voordelen van therapie via video call of telefoon op een rijtje:
Je moet je niet verplaatsen:
Een van de grootste voordelen van online therapie: jij moet je huis niet uit voor een therapiesessie! Denk bijvoorbeeld aan mensen die wat ouder of moeilijk te been zijn. Daarnaast bespaar je ook tijd door niet onderweg te zijn, in de file te staan of op een bus te moeten wachten.
De drempel naar therapie is minder groot:
Hoewel het taboe rond therapie gelukkig steeds meer doorbroken wordt, kan de stap naar een psycholoog voor sommigen toch nog te groot zijn. In dat geval biedt online therapie een geweldig alternatief. Door online therapie te kunnen volgen, verkleint de drempel om hulp te zoeken.
Het voelt veilig:
Soms kan alles gewoon als te veel aanvoelen en voel je je het veiligst in de cocon van je eigen woning. Door online therapie te volgen via video call of telefoon voelen velen zich daarom meer op hun gemak om persoonlijke informatie met hun psycholoog te delen.
Het is eenvoudig:
Ben je niet handig met technologie? Laat je dan zeker niet afschrikken om online therapie te volgen. Veel psychologen bekijken de verschillende mogelijkheden van gebruiksvriendelijke platformen zoals Skype of Signal (een veilig alternatief voor Whatsapp). Maar ook een sessie via bijvoorbeeld een platform zoals Zoom.us of Whereby.com is mogelijk. Je psycholoog kan je dan een linkje doorsturen waar je op moet klikken en dan zijn jullie vertrokken voor een therapiesessie… Ontzettend eenvoudig! Vraag je psycholoog op voorhand gerust naar het platform dat hij of zij gebruikt en wat je daarvoor nodig hebt.
Je kan meteen bij een psycholoog terecht:
Voel je je neerslachtig? Heb je last van angst? Zit je met twijfels? Dan zorgt online therapie ervoor dat hulp altijd binnen handbereik is. Voor een video call of telefoongesprek moet je wel een afspraak maken, maar voor e-mailtherapie kan je meteen aan de slag. Bovendien kan het therapeutisch werken om je zorgen letterlijk van je af te schrijven.
Tarieven therapie op afstand
Online therapie zoals bellen met een therapeut is net zoals face to face therapie een echte therapiesessie. Veel psychologen zullen dus een gelijkaardig tarief hanteren. Op het persoonlijk profiel van je psycholoog vind je het exacte tarief van je psycholoog.
Betalen kan eenvoudig online of via een overschrijving. Je psycholoog geeft je hier voor de start van de therapiesessie graag meer uitleg over.
Verberg informatie over Psycholoog via video call of telefoon - Vind een Psycholoog via video call of telefoonPsychologische zorg en hulpverlening
Vind een psychologisch consulentPsycholoog
Laat meer zien van psycholoog - Vind een psycholoogWat is een psycholoog?
Een Psycholoog heeft een masterdiploma in de psychologie behaald. Psychologie is de studie van menselijk gedrag. In psychologie wordt onderzocht hoe mensen zich gedragen en waarom ze zich zo gedragen, hoe ze denken, wat mensen drijft en wat mensen voelen. Er wordt gekeken naar mensen individueel, maar ook de interacties tussen elkaar en hoe men elkaar beïnvloedt. Door de wetenschap en informatie over de normale patronen en gedragingen van mensen, is het mogelijk om ook moeilijke situaties en afwijkend gedrag te analyseren en te behandelen.
Voor individuele begeleiding wordt vaak een klinisch psycholoog bedoeld. Deze psycholoog is gespecialiseerd in geestelijk en emotionele processen.
Daarnaast zijn psychologen actief in het bedrijfsleven. Ze bieden ondersteuning bij werk-gerelateerde moeilijkheden. Individueel kan dit te maken hebben met stress, burn-out, pesten op het werk, werkdruk, conflicten tussen collega’s ea. Op beleidsniveau kan een psycholoog meewerken met personeelsplanning, mee uitwerken van een gezonde werksituatie of het verzorgen van vorming.
De beroepstitel 'psycholoog' is beschermd en mag enkel gebruikt worden door personen met een master in de psychologie en een geldig inschrijvingsnummer. Erkende psychologen zijn gebonden aan de deontologische code, die ethische gedragsregels voorschrijft. Deze code geldt enkel voor psychologen.
Alle hulpverleners op deze site zijn erkende psychologen. Ze hebben een geldig inschrijvingsnummer welke jaarlijks door Vind-een-Psycholoog.be wordt nagekeken op hun geldigheid.
Wat doet een psycholoog?
De psycholoog begeleidt de cliënt vaak via gesprekstherapie vanuit een analyserende of gedragsmatige visie. Het doel is het verkrijgen van inzichten en het vinden van nieuwe manieren van omgaan met emoties en situaties.
Een psycholoog kan zich ook verder gespecialiseerd hebben via een psychotherapieopleiding zoals gedragstherapie, cliëntgerichte therapie of contextuele therapie.
Een psycholoog kan een diagnose stellen en van daaruit een behandeling opstarten. Psychologen behandelen stoornissen zoals bijvoorbeeld angststoornissen (paniekaanvallen, faalangst, fobieën) of stemmingsstoornissen (depressie), maar ondersteunen ook bij bijvoorbeeld het verwerken van trauma’s, stress, onzekerheid en vele andere. Sommige psychologen specialiseren zich in het begeleiden van kinderen. Een kinderpsycholoog past zijn ondersteuning aan het kind en zijn leefwereld aan.
Wanneer naar een psycholoog?
Wanneer je bijvoorbeeld een trauma opliep, vastzit in je eigen emoties, jezelf beter wil begrijpen, wanneer je je niet goed in je vel voelt of niet meer kan functioneren zoals je vroeger kon, kan psychologische ondersteuning hulp bieden.
Verberg informatie over psycholoog - Vind een psycholoogPsychosociale therapie
Vind een psychosociaal therapeutPsychosomatologie
Vind een PsychosomatologiePsychosynthese
Vind een psychosynthese therapeutPsychotherapie
Laat meer zien van psychotherapeut - Vind een psychotherapeut
Wanneer je het moeilijk hebt, kan psychotherapie hulp bieden. Je hoeft er nooit alleen voor te staan. Maar wat is psychotherapie net, wanneer kies je voor psychotherapie en hoe vind je een goede psychotherapeut?
Wat is psychotherapie?
Psychotherapie is een vorm van begeleiding die als algemeen doel heeft het behandelen van verstoringen, klachten of moeilijkheden of het ondersteunen van de cliënt in de persoonlijke ontwikkeling.
Er zijn zeer veel vormen van psychotherapie. Sommige psychotherapeuten werken met gesprek (gesprekstherapie), gedrag (gedragstherapie), bepaalde technieken of voorwerpen,… Sommige psychotherapeuten focussen zich op het lichaam (lichaamsgerichte therapie), de geest of de gehele mens, sommigen op de klacht, de oorzaak, het gevolg of op de beleving van de persoon zelf.
De meest voorkomende vormen van psychotherapie zijn Cliëntgerichte therapie, Cognitieve gedragstherapie, Contextuele therapie of systeemtherapie, Gestalttherapie, Creatieve therapie, integratieve psychotherapie, relaxatietherapie en vele andere.
Psychotherapie kan individueel, in groep, als koppel of als familie zijn. De psychotherapie kan ook specifiek gericht zijn op een bepaalde levensfase. Zo heb je babytherapie, therapie voor kinderen, een kinderpsycholoog, psychotherapie voor jongvolwassenen of therapie voor ouderen of therapie voor bejaarden. Sommige psychotherapieën zijn eenmalig, meestal echter duurt een psychotherapeutische behandeling enkele sessies of komt de cliënt voor een langere periode.
Wat doet een psychotherapeut?
De psychotherapeut Neemt in de eerste plaats tijd om naar jouw verhaal, emoties en beleving te luisteren. Vanuit een niet-oordelende houding kijkt hij/zij vanop een afstand naar een dieperliggende oorzaak of betekenis. Samen met de psychotherapeut ga je op zoek naar wat er jou kan helpen om je beter te voelen. De houding van de psychotherapeut kan luisterend, ondersteunend, sturend, stimulerend, adviserend of analyserend zijn. Er kan een vastgelegd doel zijn of de psychotherapie kan afhangen van het proces. Dit alles is steeds afhankelijk van de therapievorm en jouw hulpvraag.
Wanneer in psychotherapie?
Misschien lijkt het alsof je vast zit in een bepaalde manier van denken, voelen of reageren. Patronen die je vroeger hielpen, beschermden of overeind hielden zorgen er nu voor dat je soms moeilijk kan functioneren. Emoties zoals verdriet, angst, onzekerheid of boosheid komen naar boven, je voelt je niet goed in je vel en je merkt dat je het moeilijk alleen kan aanpakken. Misschien wil je graag een doel bereiken maar het lukt je niet of wanneer je jezelf verder wil ontplooien, dan kan psychotherapie een ondersteuning bieden. Iedereen kan baat hebben bij een periode van psychotherapeutische ondersteuning. Psychotherapie kan inzichten, groeikansen, ademruimte en oplossingen bieden.
Verberg informatie over psychotherapeut - Vind een psychotherapeutPsychotraumatologie
Vind een PsychotraumatologieQ
R
Reflexintegratie
Vind een ReflexintegratieRelatietherapie
Laat meer zien van relatiepsycholoog - Vind een relatiepsycholoogWat is relatietherapie - koppeltherapie?
Relatietherapie of koppeltherapie is een vorm van therapie die zich specifiek richt op beide partners van de relatie. Elke relatiepsycholoog gebruikt eigen methodes om de beste mogelijke ondersteuning te bieden, afhankelijk van de vraag van het echtpaar of koppel. Centraal staan de patronen, het gedrag en de emoties van beide partners afzonderlijk en in verhouding met elkaar. De relatiepsycholoog blijft ten alle tijden neutraal. Een individueel therapeut richt zich op één cliënt, terwijl een relatietherapeut zich richt op de relatie en beide partners.
Wat doet een relatiepsycholoog - koppeltherapeut?
De functie van de relatie- of koppelpsycholoog is door een neutrale, niet partijdige houding te hebben kunnen waarnemen welke patronen er spelen tussen het koppel, waar het stroef loopt en welk aandeel elke persoon daarin heeft. Vaak gebeurt dit via gesprek en door het stellen van vragen aan beide personen. De relatiepsycholoog maakt ruimte zodat elk zijn verhaal, beleving en emoties kan verwoorden, onderzoeken en kan delen. De koppeltherapeut kan helpen om elkaar opnieuw beter te begrijpen, conflicten uit het verleden op te lossen of leren hoe je op een constructieve manier kan communiceren.
Wanneer in relatietherapie - koppeltherapie?
Het komt vaak voor dat koppels graag met elkaar verder gaan, dat ze houden van elkaar, maar dat de communicatie of het contact vastgelopen is. Dat er iets in de relatie stroef loopt waardoor het moeilijk is om liefdevol met elkaar om te gaan. Ook als je als koppel al veel gepraat hebt of al pogingen gedaan hebt om iets te veranderen, lukt het niet om de relatie opnieuw vlot te laten verlopen. Relatietherapie kan hierin ondersteuning bieden.
Verberg informatie over relatiepsycholoog - Vind een relatiepsycholoogRelaxatietherapie / relaxatietraining
Laat meer zien van relaxatietherapeut - Vind een relaxatietherapeutWat is relaxatietherapie?
Relaxatietherapie richt zich op het aanpakken van verstoringen door ontspanning en op het opnieuw integreren van ontspanning in het dagelijks leven als preventie. De relaxatietherapeut gebruikt verschillende methodes zoals ademhaling, fysieke ontspanning, visualisaties of meditatie, maar stemt zich voor de gepaste methode af op de cliënt. Met oefeningen en bewuste technieken leert men overbelasting te voorkomen en weer een balans te vinden tussen spanning en ontspanning. Ook is het mogelijk om het dagelijks leven te analyseren om zo bewust ontspanning opnieuw aan te leren en in te plannen. Relaxatietherapie kan zowel op lichamelijk niveau als mentaal niveau worden toegepast.
Verberg informatie over relaxatietherapeut - Vind een relaxatietherapeutRouwbegeleiding - verliescounseling
Vind een rouwbegeleiderS
Schematherapie
Vind een schematherapeutSchoolpsychologie
Vind een SchoolpsychologieSeksuologische hulpverlening
Laat meer zien van seksuologische hulpverlener - Vind een seksuologische hulpverlenerWat is Seksuologische hulpverlening?
Seksuologische hulpverlening wordt gegeven aan personen die te kampen hebben met klachten veroorzaakt door seksueel misbruik of moeilijkheden ervaren rond seksualiteit. Dit kan zowel van fysieke aard zijn als van emotionele, mentale of persoonlijke aard. Seksuologische hulpverlening gaat van hulp bij erectie-stoornis, geen zin hebben of pijn hebben bij het vrijen, een gebrek aan veiligheid tot het moeilijk kunnen beheersen van seksuele impulsen. Hiervoor zijn verschillende therapiesoorten mogelijk. De therapeut zal de ondersteuning aanpassen aan de behoefte van de cliënt.
Verberg informatie over seksuologische hulpverlener - Vind een seksuologische hulpverlenerSeksuoloog
Vind een seksuoloogSociale vaardigheidstraining
Vind een sociale vaardigheidstrainerSomatic Experiencing®
Laat meer zien van somatosensorisch therapeut - Vind een somatosensorisch therapeutErvaarde je in het verleden een trauma? Heb je last van (post)traumatische stress? Dankzij de lichaamsgerichte methode van somatic experiencing kunnen de klachten gelinkt aan een traumatische gebeurtenis verminderd worden.
Vind meteen een psycholoog voor somatisch experiencing
Of lees meer over:
Wat is somatic experiencing?
Voordelen van somatic experiencing
Hoe werkt somatic experiencing?
Somatic experiencing: voor wie?
Positieve effecten van somatic experiencing
Wat is somatic experiencing?
Somatic experiencing is een lichaamsgerichte methode bij trauma en stressgerelateerde klachten. Deze methode werd ontwikkeld door dr. Peter Levine, die stelt dat trauma niet in de gebeurtenis maar in het zenuwstelsel gevangen zit. Hierdoor raakt deze overweldigende gebeurtenis bevroren in de tijd en berokkent ze schade aan je lichaam en geest.
Het doel van somatic experiencing is het zelfhelende vermogen van je lichaam te herstellen zodat je de opgebouwde spanningen weer los kan laten, en op die manier het trauma kan beginnen verwerken. Hiervoor baseert men zich op modern wetenschappelijk onderzoek in de neurobiologie.
Een sessie somatic experiencing duurt ongeveer 1 à 1,5 uur en start met een inleidend gesprek. Hoeveel sessies nodig zijn varieert van persoon tot persoon. Vind meteen een psycholoog voor somatic experiencing.
Voordelen van somatic experiencing
Het voordeel van somatic experiencing is dat er gewerkt wordt met lichamelijke sensaties. Het is daardoor niet nodig om te weten wat de traumatische gebeurtenis was, of om het trauma te herbeleven.
Dr. Peter Levine baseerde zijn theorie op observaties van dieren in het wild. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd, maar raken zelden getraumatiseerd. Instinctief weten ze hoe ze die intense energie die vrijkomt bij overlevingsdrang moeten reguleren en ontladen.
Mensen worden echter geblokkeerd door het rationele deel van ons brein. Vaak proberen we ‘door te zetten’ of ons ‘groot te houden’, en staan we de volledige ontlading in de weg. Iets wat dan weer kan resulteren in posttraumatische stresssymptomen.
Tijdens de sessies wordt gewerkt met hulpbronnen die veiligheid en kracht bieden zodat het trauma in kleine delen aangeraakt en losgelaten kan worden.
Hoe werkt somatic experiencing?
Somatic experiencing maakt gebruik van lichamelijke sensaties die jouw lichaam helpen om opgebouwde spanningen te ontladen.
Voorbeelden van lichamelijke sensaties zijn:
- Warmte
- Tintelingen
- Kippenvel
- Een hogere of lagere hartslag
- Een snelle of tragere ademhaling
- …
Door je tijdens deze lichamelijke sensaties te begeleiden, wordt het zelfhelende vermogen van je lichaam hersteld. Daarnaast word je je tijdens de sessies bewust van allerlei hulpbronnen die je verwerkingsproces mee kunnen ondersteunen.
Voorbeelden van interne en externe hulpbronnen zijn:
- Je gevoel voor humor
- Je creativiteit
- Je intelligentie
- Je kracht
- Vrienden en familie
- Een fijne plek
- Positieve herinneringen
- …
De hulpbronnen geven je lichaam een gevoel van vertrouwen en ontspanning. Hierdoor kan de vicieuze cirkel van aanhoudende spanning doorbroken worden, en kunnen kleine stapjes worden gezet richting een veilige manier van ontladen. Zo komt de geblokkeerde overlevingsenergie geleidelijk weer vrij, krijg je meer het gevoel dingen zelf in de hand te hebben, en ervaar je een sterke afname in je stresssymptomen.
Somatic experiencing: voor wie?
Somatic experiencing is voor iedereen die een trauma ervaarde. Dit kan elke gebeurtenis of serie van gebeurtenissen zijn die te onverwacht, te snel of te groot was om het helemaal te kunnen verwerken.
Enkele voorbeelden van traumatische ervaringen waarbij somatic experiencing nuttig kan zijn, zijn:
- Een aanval of gebeurtenis waar je niet kon aan ontsnappen, zoals seksueel misbruik, geweld, een huisoverval, een natuurramp of oorlogsmisdaden
- Een fysieke verwonding, zoals een operatie, brandwonden of vergiftiging
- Een ontwikkelingstrauma of emotioneel trauma, zoals verwaarlozing op jonge leeftijd, het verlies van een dierbare of een scheiding
- …
Heb je iets ervaren wat je zenuwstelsel overweldigd heeft en waardoor je veerkracht verminderde? Dan kan somatic experiencing zeker iets voor jou zijn.
Positieve effecten van somatic experiencing
Een trauma kan zich uiten in verschillende mentale en lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld:
- Gevoelens van angst
- Overmatige alertheid
- Prikkelbaarheid
- Rusteloosheid
- Slaapproblemen
- Gevoelens van onmacht
- Gevoelens van ontkenning
- Hartkloppingen
- Spierspanningen
- …
Dankzij somatic experiencing verminderen of verdwijnen de symptomen van trauma. Na enkele sessies ervaar je verschillende positieve effecten:
- Je slaapt beter
- Je hebt minder nachtmerries
- Je kan je beter concentreren
- Je voelt je minder angstig
- Je bent minder prikkelbaar
- Je voelt je weer energieker
- Je voelt je meer verbonden met jezelf
- Je voelt je meer verbonden met anderen
- Je versterkt je veerkracht
- Je bent zelfverzekerder
- Je voelt je rustiger
- …
Vind meteen een psycholoog voor somatic experiencing bij jou in de buurt.
Verberg informatie over somatosensorisch therapeut - Vind een somatosensorisch therapeutSpeltherapie
Laat meer zien van speltherapeut - Vind een speltherapeutWat is speltherapie?
Speltherapie is een vorm van psychotherapie speciaal voor kinderen. Het spel wordt gebruikt als ingangsweg om bepaalde moeilijkheden bij het kind op een aangename en toegankelijke manier aan te pakken. Het doelbewuste spel wordt aangepast aan het niveau en de beleving van het kind. Binnen de speltherapie kan het kind op een veilige manier trauma’s een plaats geven, emoties uiten en experimenteren met nieuw gedrag.
Verberg informatie over speltherapeut - Vind een speltherapeutSpirituele psychologie
Vind een Spirituele psychologieSport therapie
Vind een sport psycholoogStervensbegeleiding
Vind een stervensbegeleidingStottertherapie
Vind een stottertherapeutSupervisie
Laat meer zien van supervisor - Vind een supervisorWat is supervisie?
Supervisie is een vorm van ondersteuning die gegeven wordt aan personen die hetzelfde vak uitvoeren als de supervisor. Het gaat hier om het samen bekijken van casussen, hoe het werk verloopt en hoe de persoon er zich bij voelt. De supervisor luistert naar de vraag, analyseert de situatie mee en geeft advies of zet de persoon aan tot het zoeken naar oplossingen. De supervisor kan hierbij zijn eigen ervaringen overbrengen. Bij intervisie wordt er ook samen gezocht naar oplossingen, maar dit gebeurt onder collega’s of medestudenten. Hier staat het uitwisselen meer centraal dan het geven van advies.
Verberg informatie over supervisor - Vind een supervisorSysteemtherapie
Laat meer zien van systeemtherapeut - Vind een systeemtherapeutWat is systeemtherapie?
Bij systeemtherapie wordt er naast de emoties, het gedrag en de gebeurtenis ook rekening gehouden met de context. Het systeem en de relaties waarin de cliënt zich bevindt wordt centraal gesteld. De wisselwerking tussen de cliënt en de omgeving heeft vaak veel invloed op het gedrag, emoties en de gehele persoonlijkheidsvorming. In de systeemtherapie gaan therapeut en cliënt samen aan de slag met dit totaalpakket om weer volledig in balans te komen.
Verberg informatie over systeemtherapeut - Vind een systeemtherapeutT
TA – transactionele analyse
Laat meer zien van TA-therapeut - Vind een TA-therapeutWat is TA - Transactionele analyse?
Transactionele analyse, ontwikkeld door Eric Berne, is een onderzoeks –en behandelingsmethode die de communicatie tussen personen en de motivatie hiervoor analyseert. Ervaringen uit het verleden beïnvloeden ons zelfbeeld, geloofsovertuigingen en dus onze reactie in het heden. Door deze analyse krijgt men inzicht op de drijfveren van het gedrag en kan dit als ingang gebruikt worden om verandering te verkrijgen. TA gebruikt als basis 3 egotypes: de ouder, de volwassene en het kind en alle transactiepatronen tussen deze drie. De concrete behandeling kan bestaan uit verschillende methodes, afhankelijk van de analyse.
Verberg informatie over TA-therapeut - Vind een TA-therapeutTabakologie
Vind een tabakoloogTension and Trauma Release Exercises (TRE)
Vind een Tension and Trauma Release Exercises (TRE)Test - ADHD
Vind een ADHD testTest - Angststoornis
Vind een angststoornis testTest - Autisme
Vind een autisme testTest - Borderline
Vind een borderline testTest - Hoogbegaafdheid
Vind een hoogbegaafdheid testTest - IQ
Vind een IQ testTest - Narcisme
Vind een narcisme testTherapie
Laat meer zien van therapeut - Vind een therapeutWat is therapie?
Therapie is een methode om verandering teweeg te brengen met als doel gezonder, gelukkiger of succesvoller te zijn.
Er zijn zeer veel soorten therapie. Zo is er psychotherapie, manuele therapie zoals kinesitherapie of osteopatie, ergotherapie, massagetherapie, relaxatietherapie ea. Met therapie wordt voornamelijk psychotherapie bedoeld.
In een therapeutische sessie ga je samen met de therapeut aan de slag om een antwoord te vinden op jouw hulpvraag. Elke hulpvraag is anders. Dat kan gaan over het verwerken van emoties, traumaverwerking, meer zelfverzekerd worden, een relatiebreuk verwerken, een doel bereiken, zelfontplooiing, angsten loslaten, sociale vaardigheden aanleren, omgaan met moeilijke situaties ea.
Methodes van therapie zijn zeer verscheiden. Enkele veelgebruikte methodes zijn gesprekstherapie, lichaamsgerichte therapie, creatieve therapie of energetische therapie.
Binnen de reguliere psychotherapie zijn er 4 hoofdstromingen:
cognitieve- en gedragstherapie
contextuele therapie en systeemtherapie
cliëntgerichte therapie en experiëntiële therapie
psychoanalytische psychotherapie
In een therapeutische sessies is er 1 op 1 begeleiding: een therapeut en een cliënt. Dit is individuele therapie. Het is ook mogelijk om met verschillende cliënten samen begeleid te worden door 1 of meerdere therapeuten. Dan spreken we over groepstherapie, koppeltherapie, relatietherapie of gezinstherapie. Familieopstellingen is een vorm van groepstherapie waarin je individueel een hulpvraag hebt, maar waar de groep gebruikt wordt om tot een oplossing of inzicht te komen. Bij groepstherapie wordt er vaak gewerkt rond een specifiek thema waar elke cliënt mee in aanraking komt. Bij koppeltherapie, relatietherapie of gezinstherapie wordt er meer gekeken naar wat er afspeelt tussen de cliënten, welk aandeel iedereen daarin heeft en hoe elke cliënt zich individueel beter kan voelen.
Sommige therapieën zijn eenmalig, echter meestal duurt een therapeutische behandeling enkele sessies of komt de cliënt voor een langere periode.
Wat doet een therapeut?
Een therapeut gaat samen met jou op zoek naar wat er voor kan zorgen dat jij je beter voelt. Dit kan op vele verschillende manieren, afhankelijk van de therapievorm en jouw hulpvraag. Jij geeft aan waar je het moeilijk mee hebt of last van hebt en samen met de therapeut zoek je naar een oplossing. Wat de therapeut beoogt is verandering op lange termijn. Naast het aanpakken van de situaties en de beleving op dit moment, zoekt de therapeut naar patronen en dieperliggende oorzaken. De houding van de therapeut kan luisterend, ondersteunend, sturend, stimulerend, adviserend of analyserend zijn.
Sommige therapeuten focussen zich op het lichaam, de geest of werken holistisch (de mens als geheel van lichaam en geest), sommigen op de klacht, de oorzaak, het gevolg of op de beleving van de persoon zelf.
Wanneer in therapie?
Patronen die je vroeger hielpen, beschermden of overeind hielden zorgen er nu voor dat je soms moeilijk kan functioneren. Misschien lijkt het alsof je vast zit in een bepaalde manier van denken of reageren. Emoties zoals angst, verdriet, boosheid of onzekerheid komen naar boven, je voelt je niet goed in je vel en je merkt dat je het moeilijk alleen kan aanpakken. Misschien wil je graag een doel bereiken maar het lukt je niet of wanneer je jezelf verder wil ontplooien, dan kan therapie een oplossing bieden. Iedereen kan baat hebben bij een periode van therapeutische ondersteuning. Therapie kan inzichten, groeikansen, ademruimte en oplossingen bieden.
Verberg informatie over therapeut - Vind een therapeut