Terug naar boven

Vragen van bezoekers

De term die je zocht komt niet (in deze vorm) voor in onze veelgestelde vragen. Probeer het even met minder woorden of met een synoniem.

Vind je je vraag niet terug, neem dan gerust contact met ons op.

Hoe een geschikte psycholoog vinden?
Hoe vind ik een geschikte psycholoog?
 • Je kan op verschillende manieren op zoek gaan naar een geschikte psycholoog: In de zoekbalk kan je zoeken op gemeente, therapievorm, klacht, doelgroep, sessietype, therapieplaats, bereikbaarheid of taal. Je kan ook zelf een zoekwoord invoeren.
 • Zoek eerst enkel op gemeente of op een specifieke therapievorm die je zoekt.
  Verruim of verklein de lijst van psychologen door meer of minder in te vullen in de zoekbalk.
 • Meer informatie over de verschillende therapievormen en klachten vind je bij ‘Wat is’ bovenaan in het menu.
Hoe kies ik een psycholoog uit de lijst?
 • Bij het kiezen van een geschikte psycholoog is het raadzaam om de persoonlijke pagina van verschillende psychologen te bekijken en zowel de praktische informatie als de persoonlijke tekst te lezen. Hier vind je uitgebreide informatie over hoe de psycholoog werkt en je krijgt een ruimer beeld van wie de psycholoog is. Je kan je keuze laten afhangen van de therapievormen die de psycholoog toepast, de specialisatie die hij gevolgd heeft, de opleiding, de locatie enz.
 • Afhankelijk van je hulpvraag kan je nakijken of de psycholoog een daarvoor erkende opleiding genoten heeft en of hij /zij is aangesloten bij een beroepsvereniging. Psychologen die aangesloten zijn bij een beroepsvereniging verbinden zich ertoe om geregeld bijscholing en supervisie te volgen. Voor of tijdens het eerste gesprek kun je gerust vragen naar de opleidingen die de psycholoog gevolgd heeft ivm jouw hulpvraag of klacht.
 • Laat je, naast deze informatie, ook leiden door je gevoel! Als de persoonlijke pagina van een psycholoog je aanspreekt, kan je steeds een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek dient om te bekijken of de psycholoog iets voor jou kan betekenen, maar ook om te voelen of het klikt. Voor een succesvolle begeleiding is het heel belangrijk dat je je goed voelt bij de psycholoog. Luister dus naar je gevoel en kies een andere psycholoog als je merkt dat het niet klikt. Je kan dit ook bespreken met de psycholoog.
Wat moet ik doen als ik geen psycholoog in mijn buurt vind?
 • Je kan in de zoekbalk aanduiden binnen welke straal van je gemeente je een psycholoog zoekt. Als je de straal vergroot, vind je de psychologen die het dichtst bij jou in de buurt werken.
 • Het kan zijn dat je zoekactie te specifiek is, als je zoekt naar een specifieke therapievorm of klacht. Als je minder selecteert, krijg je meer psychologen te zien.
Moet ik mij inschrijven of inloggen om een psycholoog te zoeken?
 • Nee, enkel psychologen die zich willen vermelden op de site dienen zich in te schrijven en in te loggen.
Maak een eerste afspraak / kennismakingsgesprek
Hoe maak ik een afspraak?
 • Je kan vanuit de persoonlijke pagina van elke psycholoog een bericht verzenden door te klikken op ‘Maak een afspraak / vraag info’. Zo krijgt de psycholoog jouw bericht.
 • Je kan ook telefonisch een afspraak maken.
Moet ik betalen voor een kennismakingsgesprek / intakegesprek?
Kan ik een afspraak maken voor een familielid, partner, collega, vriend of vriendin?
 • Het is mogelijk om een afspraak te maken voor personen die je kent. Toch is het raadzaam om deze persoon te betrekken in het zoeken naar een geschikte psycholoog. Dit zal het verloop van de behandeling vergemakkelijken en de kwaliteit ervan verhogen.
Het therapieverloop
Hoeveel sessies heb ik nodig voor ik van mijn klacht af ben?
 • Dit is op voorhand moeilijk te bepalen. Het hangt af van de klacht, de ernst, de intensiteit van de sessies, je eigen behoeften, je budget,… . Je kan dit bespreken tijdens het intakegesprek.
Hoe lang duurt een sessie?
 • Dit is afhankelijk van de therapievorm en de psycholoog. Je vraagt dit best aan de psycholoog als je een afspraak maakt. Meestal duurt een sessie 1 uur.
Wanneer stopt de begeleiding? Kan ik zelf de begeleiding stopzetten?
 • Als je zelf de keuze gemaakt hebt voor begeleiding, kan je altijd zelf de begeleiding stoppen. Dit kan zijn omdat je voelt dat jouw doelen bereikt zijn of omdat je andere prioriteiten hebt. Ook de psycholoog kan voorstellen om af te bouwen wanneer hij ziet dat je minder therapie nodig hebt. Ook als je het gevoel hebt dat het niet klikt tussen jou en de psycholoog of zijn therapievorm kan je zelf de begeleiding stoppen. Het is steeds raadzaam dit te melden aan de psycholoog en hier open over te zijn.
Hoeveel kost een sessie?
 • Dit is verschillend per psycholoog. De praktische informatie staat onderaan op de persoonlijke pagina van de psycholoog. Je kan dit ook steeds vragen als je een afspraak maakt.
Heb ik recht op een terugbetaling?

Momenteel is er nog geen wettelijke regeling rond de terugbetaling van psychotherapie voorzien en dat lijkt nog wel even zo te blijven. Om de kosten te helpen dragen zijn er wel al verschillende ziekenfondsen die een kleine terugbetaling voorzien. Hier kan je nagaan of jij recht hebt op een terugbetaling van jouw ziekenfonds.

Onze partners