Terug naar boven

Internal Family Systems (IFS)

Krijg je te maken met angsten of depressieve gevoelens die je maar niet de deur kan wijzen? Of zoek je naar begeleiding bij het verwerken van trauma(‘s)? Dan kan IFS therapie jou misschien wel de nodige ondersteuning bieden.

Wat is Internal Family Systems (IFS) therapie?

Internal Family Systems (IFS) therapie is een krachtige vorm van therapie die ontwikkeld werd door Dr. Richard C. Schwartz in de jaren 80.

Het uitgangspunt van IFS is dat onze geest uit verschillende stukjes of ‘subpersoonlijkheden’ bestaan, elk met eigen waardevolle kenmerken, talenten en bijhorende emoties. Het doel van IFS-therapie is om die delen op een harmonieuze manier te laten samenwerken door in te zetten op het zelfhelend vermogen van je "Zelf"– het kernbewustzijn dat streeft naar balans en welzijn.

De vraag naar therapieën zoals IFS is de afgelopen jaren toegenomen, ook in België. Wie op zoek is naar IFS-therapeuten kan via Vind-een-Psycholoog.be eenvoudig een gespecialiseerde psycholoog vinden.

In detail: IFS-therapie

Zoals hierboven vermeld gaat IFS-therapie ervan uit dat onze geest van nature uit meerdere delen bestaat; verschillende facetten van onszelf die ons helpen omgaan met de wereld. In IFS-therapie worden deze delen onderverdeeld in drie hoofdtypen:

  1. Beschermers / managers: Deze delen proberen ons veilig te houden en onze dagelijkse emoties te reguleren door controle uit te oefenen op ons gedrag. Ze proberen pijnlijke gevoelens te onderdrukken en te voorkomen dat we ons kwetsbaar voelen.
  2. Ballingen: De ballingen zijn de delen van onszelf die al het ware verbannen worden; stukjes die we diep wegstoppen. Ze worden vaak onderdrukt door de beschermers om ons te vrijwaren van overweldigende emoties en herinneringen die we liever vermijden.
  3. Vuurvreters (Firefighters): Wanneer beschermers falen en de ballingen dreigen naar het oppervlak te komen, zijn de vuurvreters de laatste verdedigingslinie. Ze proberen ons af te leiden met ‘vurige’ emoties of acties. Deze delen proberen de pijnlijke gevoelens snel te blussen, vaak aan de hand van ongezonde coping mechanismen zoals drugs, alcohol, eetbuien, automutilatie of andere vermijdende activiteiten.

Naast deze delen benoemt IFS ook het Zelf. Dit is de kern van wij we zijn en wordt gezien als de meest authentieke versie van onszelf. De Zelf wordt al onbeschadigbaar beschouwd, en schenkt ons onze zelfhelende capaciteiten.

Wat zijn de 5 P’s van interne familiesystemen?

Een belangrijk onderdeel van IFS is de ontwikkeling van het Zelf, dat wordt omschreven met de vijf P’s: Presence, Patience, Perspective, Persistence, en Playfulness. Deze vijf kwaliteiten helpen om een staat van balans en kalmte te bereiken.

  1. Presence (Aanwezigheid): het vermogen om aanwezig en bewust te zijn in het huidige moment, zonder oordeel.
  2. Patience (Geduld): Geduld om je delen met compassie te benaderen en te accepteren dat verandering tijd kost.
  3. Perspective (Perspectief): Het Zelf biedt een breder perspectief, wat toelaat om situaties van meerdere kanten te bekijken.
  4. Persistence (Doorzettingsvermogen): IFS moedigt aan om volhardend te zijn, zelfs wanneer het moeilijk is.
  5. Playfulness (Speelsheid): Speelsheid en nieuwsgierigheid helpen cliënten om hun interne wereld met openheid en lichtheid te verkennen.

Wanneer is IFS waardevol? Wat wordt behandeld met IFS?

IFS wordt vaak gebruikt om diverse psychische problemen te behandelen, waaronder trauma, angst, depressie en relatieproblemen. Doordat deze behandelingsvorm focust op de interne leefwerld en het vinden van een evenwicht tussen onze delen, wordt IFS gezien als een effectieve methode voor o.a.:

  • Traumaverwerking: Door de verbannen stukjes binnen onszelf op een veilige manier te benaderen, helpt IFS mensen bij het verwerken van pijnlijke herinneringen en ervaringen.
  • Emotieregulatie: De managers en vuurvreters kunnen intense emoties oproepen, met soms moeilijk beheersbare (extern) reacties tot gevolg. Door deze delen beter te leren herkennen en begrijpen, leer je je emoties beter te reguleren.
  • Zelfacceptatie en zelfcompassie: Het Zelf speelt een centrale rol in IFS en helpt je om liefdevol naar al je verschillende facetten te kijken en deze te accepteren.
  • Relatieherstel: Door inzicht te krijgen in de werking van onze interne delen en hoe deze de patronen en dynamieken in onze relaties beïnvloeden, kan IFS ook relaties verbeteren.

IFS gaat dus niet (alleen) over het behandelen van symptomen, maar helpt je ook om dieper verbinding te maken met jezelf en zo permanente verandering teweeg te brengen. De behandeling is gericht op zelfontdekking en het herstellen van innerlijke balans.

Hoe lang duurt een behandeling binnen IFS?

IFS-therapie kan qua duur variëren, afhankelijk van de complexiteit van de uitdagingen waarmee je aanklopt bij je psycholoog, en hoe gemakkelijk je toegang krijgt tot je interne delen.

Algemeen bestaat een IFS-traject uit wekelijkse of tweewekelijkse sessies van 60 tot 90 minuten. Sommigen hebben slechts een handvol sessies nodig om hun doelen te bereiken, terwijl anderen misschien langer nodig hebben om te werken rond dieper liggende trauma’s.

Een IFS-traject start vaak met een kennismaking en wat uitleg rond met de basiselementen van de therapie, gevolgd door een eerste verkenning van de verschillende delen. Naarmate de therapie vordert, leer je je delen beter kennen en begrijpen, en zal het Zelf een grotere rol gaan spelen.

IFS is een flexibele benadering die aangepast kan worden aan de behoeften van elke persoon. Er zijn dus geen vaste grenzen aan de duur van de therapie.

IFS-therapie in België

De populariteit van IFS in België neemt toe, en er zijn inmiddels meerdere psychologen die deze methode aanbieden. IFS-therapie in steden zoals Gent en Antwerpen en daarbuiten is toegankelijk voor mensen die geïnteresseerd zijn in deze systemische benadering.