Terug naar boven

Gender: Psychologische begeleiding rond gender

Heb je het gevoel dat je in het verkeerde lichaam bent geboren? Ben je ontevreden met de genderrol die de maatschappij je opdringt? Of heb je vragen over je seksualiteit of gender? Je kan steeds bij een gender psycholoog terecht voor onder andere individuele gespreksbegeleiding.

Vind meteen psychologische begeleiding rond gender

Of lees meer over:
Verschil seksualiteit, geslacht en gender
Wat is genderdysforie?
Gespreksbegeleiding transgenders
Kinderpsycholoog gender
Tarieven en terugbetaling

Verschil seksualiteit, geslacht en gender

De termen seksualiteit, geslacht en gender worden vaak door elkaar gebruikt en kunnen daarom voor verwarring zorgen.

Seksualiteit slaat op jouw seksuele voorkeur en tot wie jij jou aangetrokken voelt. Dit kunnen bijvoorbeeld vrouwen of mannen zijn, of beide. Je kan heteroseksueel zijn, homoseksueel, biseksueel, panseksueel, aseksueel,…

Geslacht of sekse slaat dan weer op je uiterlijke kenmerken. Werd je als baby geboren in het lichaam van een jongen of een meisje?

Gender is of je je een jongen of meisje, man of vrouw voelt. Dit staat volledig los van je uiterlijke kenmerken. Misschien heb je de uiterlijke kenmerken van een man maar voel je je eigenlijk een vrouw. Dan is jouw gender vrouw.

Soms kan je met vragen over je seksualiteit zitten. Misschien kom je er niet uit of je je nu man of vrouw, beide of net geen van beide voelt. Of misschien wil je gewoon een luisterend oor. Dan kan een gesprek met een psycholoog voor gender zeker deugd doen.

Wat is genderdysforie?

Genderdysforie of een geslachtsidentiteitsstoornis ontstaat wanneer iemand ongelukkig is met het geboortegeslacht. Meestal hangt genderdysforie samen met de wens om van geslacht te veranderen.

Het moment waarop genderdysforie ontstaat, verschilt van persoon tot persoon. Soms merk je als kind al dat je veel liever een jongen of meisje zou zijn. Of komt deze wens pas tot uiting in de puberteit of zelfs nog later. Ook wanneer de seksuele identiteit meer op de voorgrond komt (bijvoorbeeld bij de eerste verliefdheid) kunnen genderproblemen de kop opsteken.

De belangrijkste klacht bij genderdysforie is een grote onvrede met het lichaam, en soms zelfs met zichzelf als persoon. Soms krijgen mensen die zich niet aan de stereotype genderrollen houden te maken met pestgedrag of afwijzing, wat de verwarring en het gevoel van verdriet vergroot.

Psychologische begeleiding bij genderdysforie kan je helpen om jezelf te leren aanvaarden, of om je mentaal te begeleiden tijdens het proces van geslachtsverandering.

Gespreksbegeleiding transgenders

Ben je overtuigd dat je van geslacht wil veranderen? Samen met een gespecialiseerde psycholoog bekijk je verschillende mogelijkheden op de lange termijn zoals bijvoorbeeld het starten van een hormoonbehandeling. Hierdoor kunnen de stem, lichaamsbouw en beharing veranderen. Ook medische ingrepen om van geslacht te veranderen behoren tot de mogelijkheden. Het traject van man naar vrouw of van vrouw naar man kan jaren in beslag nemen. Psychologische begeleiding voor transmannen of transvrouwen kan je leren omgaan met alle ingrijpende veranderingen en mogelijke reacties van de buitenwereld.

Ook voor je ouders, partner, kinderen,… kan psychologische begeleiding nuttig zijn. Zij zitten net als jij soms met vragen of onverwerkte emoties.

De sessies bij de psycholoog zijn daarom altijd op maat van jouw of jullie noden. Voor sommige transgenders volstaat gesprekbegeleiding terwijl anderen net nood lijken te hebben aan verdere stappen. Voor je start met chirurgie is het alleszins belangrijk om voldoende geïnformeerd te zijn zodat je een weldoordachte keuze kan maken.

Heb je een verwijsbrief nodig om met een medische behandeling te starten? Vraag dan zeker bij je eerste contactopname na of je psycholoog deze kan opstellen. Zonder verwijsbrief zal een endocrinoloog of chirurg geen medische ingreep uitvoeren.

Vind een psycholoog voor transgenders.

Kinderpsycholoog gender

Vanaf de leeftijd van 3 à 5 jaar kunnen de meeste kinderen zich duidelijk jongen of meisje voelen. Vaak stellen ze gedrag dat door de maatschappij wordt aanvaard als passend bij hun geboortegeslacht. Het is ook mogelijk dat ze net niet voldoen aan stereotype rolverwachtingen.

Misschien speelt jouw dochter liever met auto’s en wil ze haar haren kort knippen. Of misschien wil jouw zoon veel liever als prinses naar het feest dan als ridder. Op zich is dit helemaal prima. Dit hoeft zeker ook niet te betekenen dat er sprake is van genderdysforie of genderproblemen.

Wanneer je echter merkt dat je kind diep ongelukkig is met het geboortegeslacht kan psychologische begeleiding nuttig zijn. Een psycholoog zal de gendergevoelens van je kind in kaart brengen en luisteren naar de wensen en vragen van je kind.

Vind hier een kinderpsycholoog voor gender.

Tarieven en terugbetaling

Hoeveel psychologische begeleiding rond genderproblematiek kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal sessies, het aantal personen en de invulling van het traject. Gemiddeld betaal je voor een sessie van een uur ongeveer €50. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je psycholoog.

De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van psychotherapie. Contacteer hiervoor je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor psychologen.