Somatic Experiencing®
Ervaarde je in het verleden een trauma? Heb je last van (post)traumatische stress? Dankzij de lichaamsgerichte methode van somatic experiencing kunnen de klachten gelinkt aan een traumatische gebeurtenis verminderd worden.
Vind meteen een psycholoog voor somatisch experiencing
Of lees meer over:
Wat is somatic experiencing?
Voordelen van somatic experiencing
Hoe werkt somatic experiencing?
Somatic experiencing: voor wie?
Positieve effecten van somatic experiencing
Wat is somatic experiencing?
Somatic experiencing is een lichaamsgerichte methode bij trauma en stressgerelateerde klachten. Deze methode werd ontwikkeld door dr. Peter Levine, die stelt dat trauma niet in de gebeurtenis maar in het zenuwstelsel gevangen zit. Hierdoor raakt deze overweldigende gebeurtenis bevroren in de tijd en berokkent ze schade aan je lichaam en geest.
Het doel van somatic experiencing is het zelfhelende vermogen van je lichaam te herstellen zodat je de opgebouwde spanningen weer los kan laten, en op die manier het trauma kan beginnen verwerken. Hiervoor baseert men zich op modern wetenschappelijk onderzoek in de neurobiologie.
Een sessie somatic experiencing duurt ongeveer 1 à 1,5 uur en start met een inleidend gesprek. Hoeveel sessies nodig zijn varieert van persoon tot persoon. Vind meteen een psycholoog voor somatic experiencing.
Voordelen van somatic experiencing
Het voordeel van somatic experiencing is dat er gewerkt wordt met lichamelijke sensaties. Het is daardoor niet nodig om te weten wat de traumatische gebeurtenis was, of om het trauma te herbeleven.
Dr. Peter Levine baseerde zijn theorie op observaties van dieren in het wild. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd, maar raken zelden getraumatiseerd. Instinctief weten ze hoe ze die intense energie die vrijkomt bij overlevingsdrang moeten reguleren en ontladen.
Mensen worden echter geblokkeerd door het rationele deel van ons brein. Vaak proberen we ‘door te zetten’ of ons ‘groot te houden’, en staan we de volledige ontlading in de weg. Iets wat dan weer kan resulteren in posttraumatische stresssymptomen.
Tijdens de sessies wordt gewerkt met hulpbronnen die veiligheid en kracht bieden zodat het trauma in kleine delen aangeraakt en losgelaten kan worden.
Hoe werkt somatic experiencing?
Somatic experiencing maakt gebruik van lichamelijke sensaties die jouw lichaam helpen om opgebouwde spanningen te ontladen.
Voorbeelden van lichamelijke sensaties zijn:
- Warmte
- Tintelingen
- Kippenvel
- Een hogere of lagere hartslag
- Een snelle of tragere ademhaling
- …
Door je tijdens deze lichamelijke sensaties te begeleiden, wordt het zelfhelende vermogen van je lichaam hersteld. Daarnaast word je je tijdens de sessies bewust van allerlei hulpbronnen die je verwerkingsproces mee kunnen ondersteunen.
Voorbeelden van interne en externe hulpbronnen zijn:
- Je gevoel voor humor
- Je creativiteit
- Je intelligentie
- Je kracht
- Vrienden en familie
- Een fijne plek
- Positieve herinneringen
- …
De hulpbronnen geven je lichaam een gevoel van vertrouwen en ontspanning. Hierdoor kan de vicieuze cirkel van aanhoudende spanning doorbroken worden, en kunnen kleine stapjes worden gezet richting een veilige manier van ontladen. Zo komt de geblokkeerde overlevingsenergie geleidelijk weer vrij, krijg je meer het gevoel dingen zelf in de hand te hebben, en ervaar je een sterke afname in je stresssymptomen.
Somatic experiencing: voor wie?
Somatic experiencing is voor iedereen die een trauma ervaarde. Dit kan elke gebeurtenis of serie van gebeurtenissen zijn die te onverwacht, te snel of te groot was om het helemaal te kunnen verwerken.
Enkele voorbeelden van traumatische ervaringen waarbij somatic experiencing nuttig kan zijn, zijn:
- Een aanval of gebeurtenis waar je niet kon aan ontsnappen, zoals seksueel misbruik, geweld, een huisoverval, een natuurramp of oorlogsmisdaden
- Een fysieke verwonding, zoals een operatie, brandwonden of vergiftiging
- Een ontwikkelingstrauma of emotioneel trauma, zoals verwaarlozing op jonge leeftijd, het verlies van een dierbare of een scheiding
- …
Heb je iets ervaren wat je zenuwstelsel overweldigd heeft en waardoor je veerkracht verminderde? Dan kan somatic experiencing zeker iets voor jou zijn.
Positieve effecten van somatic experiencing
Een trauma kan zich uiten in verschillende mentale en lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld:
- Gevoelens van angst
- Overmatige alertheid
- Prikkelbaarheid
- Rusteloosheid
- Slaapproblemen
- Gevoelens van onmacht
- Gevoelens van ontkenning
- Hartkloppingen
- Spierspanningen
- …
Dankzij somatic experiencing verminderen of verdwijnen de symptomen van trauma. Na enkele sessies ervaar je verschillende positieve effecten:
- Je slaapt beter
- Je hebt minder nachtmerries
- Je kan je beter concentreren
- Je voelt je minder angstig
- Je bent minder prikkelbaar
- Je voelt je weer energieker
- Je voelt je meer verbonden met jezelf
- Je voelt je meer verbonden met anderen
- Je versterkt je veerkracht
- Je bent zelfverzekerder
- Je voelt je rustiger
- …
Vind meteen een psycholoog voor somatic experiencing bij jou in de buurt.
Vind meteen
Somatic experiencing in Brussel (Bruxelles) - Somatic experiencing in Antwerpen - Somatic experiencing in Gent - Somatic experiencing in Brugge - Somatic experiencing in Leuven - Somatic experiencing in Mechelen - Somatic experiencing in Aalst - Somatic experiencing in Kortrijk - Somatic experiencing in Hasselt - Somatic experiencing in jouw gemeente.