Winterdepressie: symptomen en psychologische begeleiding bij winterdepressie
Winterdip?
Het weer kan een negatieve invloed hebben op je emoties en je humeur. Prikkelbaarheid, somberheid, vermoeidheid of futloosheid kunnen je zwaar vallen. Weersomstandigheden kunnen gevolgen hebben zoals te weinig zonlicht, minder beweging of sociaal isolement. Ook de winterse feestdagen kunnen emotioneel zwaar zijn in deze periode.
Tips om een winterdip te voorkomen
Zo maak je van jouw winter een gezellige en aangename tijd:
- Kom toch buiten, ook al is het koud en nat. Zuurstof is belangrijk. De frisse lucht zorgt ook voor een goed contrast en helpt je bloed stromen.
- Let the light in! Zet je naast een raam of ga tijdens je pauze even naar buiten. Hoe meer licht, hoe beter je je voelt!
- Beweeg! Beweging geeft je een warm gevoel, verspreid de zuurstof gemakkelijker en verhoogt het serotonine-gehalte in je bloed: serotonine maakt je blij.
- Lachen helpt. Vraag achter grappige verhalen of vertel er zelf één, of hang een foto op waar je spontaan van lacht.
- Drink warme dranken zoals kruidenthee, soep of warme appelsap met kaneel. Het brengt ontspanning en gezelligheid. Vermijd koffie of zwarte thee.
- Let op met vet of suikerrijke voeding. Hier grijp je automatisch meer naar wanneer je je somber voelt. Dit geeft echter net minder energie dan meer energie.
- Behoud je sociaal contact. Schrijf bv kaartjes of neem eens de telefoon voor een goed gesprek.
- Plan iets voor jezelf waar je naar kan uitkijken.
- Gebruik deze tijd om wat te verstillen zoals de natuur dat doet. Er is een tijd voor actie en ondernemen en een tijd voor rust en cocoonen.
- Schrijf op wat je voelt. Als het allemaal zwaarmoedige dingen zijn, maak dan tijd om stil te staan bij wat er wel fijn was vandaag en schrijf deze ernaast. Beide mogen er zijn.
- Valt het je toch zwaar? Praat er over. In eerste instantie met je omgeving, maar ook bij een psycholoog kan je terecht met je verhaal.
Winterdip of Winterdepressie?
Hoewel de symptomen gelijk lopen, zijn de kenmerken van een reële winterdepressie meer uitgesproken. Bij een winterdip zijn de invloed op je humeur en je fysiek welzijn eveneens voelbaar, maar aanhoudende stemmingsproblemen zijn minder prominent.
Bij een winterdepressie ervaar je dezelfde symptomen als die van een depressie.
Behandeling Winterdepressie
Hoewel een winterdepressie van voorbijgaande aard is, kan dit toch een zware last zijn. Om te voorkomen dat dit jaarlijks terugkomt, kan je een winterdepressie best duurzaam aanpakken.
Via psychologische begeleiding zal je beter leren omgaan met een winterdip, zodat je in de toekomst geen last meer hebt van de symptomen. De psycholoog zal je helpen om sneller de tekenen van een winterdip te herkennen en leren voorkomen dat je dit jaar opnieuw hervalt. Therapie kan je helpen om op zoek te gaan naar onderliggende oorzaken of je concrete oefeningen of methodes aanleren om dit patroon te doorbreken. Je hebt een nieuwe vaardigheid aangeleerd zodat je de winter opnieuw op een positieve manier kan beleven.
Vind hier een psycholoog die winterdepressie behandelt.
Er zijn enkele specifieke therapievormen die vaak gebruikt worden bij winterdepressie.
Gezien het tekort aan zonlicht een winterdepressie in de hand werkt, kan lichttherapie baat hebben. Ook bewegingstherapie kan aangeraden worden.
Blijf er vooral niet mee zitten en praat erover zodat jouw winter een aangename en gezellige tijd kan worden.
Nog vragen?
Contacteer een psycholoog voor winterdepressie voor meer info.