Terug naar boven

Tinnitus - oorsuizen: Psychologische begeleiding bij tinnitus of oorsuizen

Man grijpt naar oor door geluid

Kreeg je van je dokter de tinnitus-diagnose? Of zit je met een vervelende pieptoon in je oor en vermoed je zelf dat tinnitus de oorzaak is? Misschien heb je al langer tinnitus en ben je actief op zoek naar manieren om je tinnitus te verminderen?

Wat jouw situatie ook is: misschien kan therapie soelaas bieden.

Vind een psycholoog voor tinnitus / oorsuizen


Lees meer over tinnitus – oorsuizen:

Wat is tinnitus/oorsuizen?

Wat is de oorzaak van tinnitus?

Tinnitus behandeling: kan je tinnitus verminderen of genezen?

Therapie bij tinnitus


Wat is tinnitus/oorsuizen?

Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Het is één van de meest voorkomende oorklachten: maar liefst 1 op 5 volwassenen en 1 op 20 kinderen krijgt ermee te maken.

Mensen die aan tinnitus lijden, horen geluiden in hun hoofd/oren die anderen rondom hen niet kunnen horen.

Het soort geluid verschilt van persoon tot persoon. Sommigen horen een pieptoon, anderen een ruis, gerinkel, gebrom, gezoem…

Niet iedereen die tinnitus heeft hoort het storende geluid continu of heel luid. Soms verdwijnt het geluid af en toe, en bij anderen gaat het om een zachte toon.

Ook hoeft tinnitus niet in beide oren aanwezig te zijn. Je kan het storende geluid ook enkel links of enkel rechts horen.

Heb je tinnitus? Dan kan dat ook gepaard gaan met hyperacusis (overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden) of misofonie (overgevoeligheid voor zeer specifieke geluiden).


Wat is de oorzaak van tinnitus?

De oorzaak van tinnitus valt vaak niet of moeilijk te achterhalen en is daardoor bij velen onduidelijk.

De meeste mensen zijn het bekendst met gehoorschade door luide muziek. De zenuwcellen in je binnenoor zijn dan beschadigd en sturen daardoor geluidsprikkels naar je hersenen, die de aanhoudende toon veroorzaken.

Luide muziek is echter niet de enige oorzaak van beschadigde gehoorcellen. Ook andere luide geluiden zoals een ontploffing kan de schade veroorzaken, net als een langdurige (oor)ontsteking of een ongeval waarbij je schedel beschadigd raakt.

Verder zijn er nog enkele zaken die oorsuizen kunnen veroorzaken:

  • Je gehoor-hersencellen zijn overactief, waardoor je ineens een geluid kan horen.
  • Je gehoorbeentjes zijn beschadigd (otosclerose).
  • Je hebt een vernauwd bloedvat in je hoofd of bij je oor, waardoor je je eigen hartslag hoort.

Heb je last van tijdelijke oorsuizen, dan kunnen bepaalde medicatie (bv. acetylsalicylzuur), een verkoudheid, verstopt oor en zelfs stress aan de oorzaak liggen.


Tinnitus behandeling: kan je tinnitus verminderen of genezen?

Oorsuizen van een tijdelijke aard gaan uiteindelijk over. Zo is het raadzaam om (uiteraard in samenspraak met je arts) je medicatie aan te passen als je ervaart dat die je tinnitus veroorzaakt. Bij een verstopt oor of verkoudheid kan je druppeltje krijgen om je oor te helpen genezen.

Voor vele mensen is tinnitus echter een permanente aanwezigheid in hun dagelijkse leven. Dat kan zwaar zijn, zeker wanneer het geluid dat ze waarnemen een hoge frequentie heeft, of luid is. Er bestaat geen medicatie voor tinnitus.

Doorgaans zijn er wel bepaalde zaken die helpen om de indringendheid van het geluid te beperken, bv. geconcentreerd bezig zijn met werk of een hobby, intensief sporten of intense ontspanning.

Ook muziek of ander geluid kan helpen om de toon tegen te gaan. Zo kan je naar muziek luisteren met oordopjes (uiteraard op een laag volume) en bestaan er ook ‘tinnitus-maskeerders’, een klein apparaatje dat een aangenaam geluid produceert dat de oorsuizen overstemt.

Mensen die slechthorend zijn en tinnitus hebben, zijn vaak gebaat bij gebruik van een hoorapparaat. De omgevingsgeluiden komen zo sterker binnen en overstemmen de oorsuizen.

Tot slot kan ook therapie helpen. Met behulp van Tinnitus Retraining Therapy krijg je technieken aangeleerd om zelf de impact van je tinnitus op je levenskwaliteit te verminderen.

Naast TRT kunnen ook andere vormen van therapie waardevol zijn. De impact van deze aandoening op levenskwaliteit, interpersoonlijke relaties etc. mag namelijk niet onderschat worden.


Therapie bij tinnitus: Tinnitus Retraining Therapy

Omdat tinnitus voor velen permanent en continu aanwezig is, kan het een grote impact hebben op het dagelijkse leven en op de mentale gezondheid. Zo’n 25% van tinnitus patiënten geeft aan het als (uitermate) hinderlijk te ervaren.

Om die impact te beperken en de aanwezigheid van de tinnitus een minder centrale rol te laten spelen, wordt een specifieke vorm van therapie aangeraden, namelijk Tinnitus Retraining Therapy.

Tinnitus Retraining Therapy of TRT is een vorm van cognitieve gedragstherapie.

Tijdens de sessies TRT krijg je verschillende tools aangeleerd die je helpen om te gaan met de emotionele en lichamelijk reacties die je ervaart. Je leert als het ware om de oorsuizen mentaal te dimmen.

Daarnaast blijkt ook stress een belangrijke factor bij tinnitus: in het veroorzaken ervan, maar ook in het verergeren van randklachten. Zo kan stress bijdragen tot gehoorverlies, wat tinnitus kan veroorzaken of verergeren.

Een kwalitatieve begeleiding bij tinnitus is dus onmisbaar.


Met één van onze psychologen aan de slag rond jouw tinnitus klachten? Hier vind je alle psychologen die werken rond tinnitus →