Terug naar boven

Stress coronavirus: Psychologische begeleiding bij stress door coronavirus

Heb je stress door het coronavirus? Voel je je gespannen door de genomen coronamaatregelen of door het telewerken in quarantaine? Of voel je je om een andere reden gestresseerd? Dan is therapie bij stress door corona aangewezen.

Vind meteen therapie bij stress door coronavirus

Of lees meer over:
Wat is stress door corona?
Stress door de quarantaine
Symptomen stress
Tips: wat doen tegen stress bij corona?
Therapie bij stress tijdens lockdown

Wat is stress door corona?

Stress is het gespannen gevoel dat je ervaart wanneer je onder druk staat. Je lichaam reageert op een situatie door zich te verweren of een bepaalde situatie te ontvluchten. Daardoor ervaar je bij stress symptomen zoals een versnelde ademhaling of een versnelde hartslag. Ook het stresshormoon cortisol komt vrij. Dat zorgt ervoor dat je alert blijft.

Op zich is een beetje stress dus niet slecht. Uitzonderlijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld de huidige coronacrisis kunnen echter zorgen voor langdurige stress. Of voor stress die zich opstapelt. Je kan je zorgen maken over het telewerken, je financiële situatie, je relatie, wat de toekomst door de coronacrisis zal brengen, enz.

Je bent zeker niet de enige die momenteel met meer stress te kampen heeft. De uitzonderlijke coronamaatregelen zorgen namelijk voor extra uitdagingen die de nodige spanningen met zich mee kunnen brengen.

Stress wordt problematisch als je overbelast wordt. Dat betekent dat je langdurig met meer stress wordt geconfronteerd dan je eigenlijk verdragen kan. In dat geval is het goed om hulp in te schakelen om je stress onder controle te krijgen. Vind hier een therapeut specifiek voor stress door de coronacrisis.

Stress door de quarantaine

Om ons te beschermen tegen het coronavirus heeft de overheid social distancing verplicht. Deze opgelegde quarantaine kan echter extra stress en spanningen met zich meebrengen.

Misschien heb je moeite met de combinatie van telewerken en voor de kinderen zorgen. Of zorgt de bezorgdheid over familieleden voor extra stress. Of misschien lopen de spanningen tussen jou en je partner door de quarantaine plots hoog op nu jullie steeds in dezelfde ruimte moeten vertoeven. Erover praten, lucht op.

Bots je op een irritatie binnen je gezin? Probeer dit dan op een respectvolle manier ter sprake te brengen zodat jullie hier samen kunnen aan werken. Soms kan het helpen om een objectieve derde partij te raadplegen. Een relatietherapeut kan jullie online de nodige tips aanreiken om jullie relatie te versterken. Tijdens zo’n crisis worden pijnpunten namelijk extra in het licht gezet: het ideale moment dus om deze aan te pakken! Tijdens online relatietherapie leren jullie hoe jullie open kunnen communiceren en hoe jullie bepaalde struikelblokken uit de weg kunnen werken. De quarantaine wordt zo een stuk minder stresserend.

Symptomen stress

Stress kan zich op je lichaam zetten en fysieke klachten veroorzaken. Daarnaast heeft stress op lange termijn ook een effect op je emotioneel welzijn.

Enkele mogelijke lichamelijk klachten bij stress zijn:

  • Vermoeidheid en slaapproblemen
  • Maag- en darmklachten (bijvoorbeeld maagpijn, buikpijn, diarree)
  • Hoofdpijn en migraine
  • Kortademigheid en hyperventilatie
  • Haaruitval
  • Hartkloppingen
  • Spierpijn, gespannen spieren of trillende spieren bij ontspanning

Emotioneel kan stress leiden tot:

  • Prikkelbaarheid
  • Gespannen gevoelens
  • Angst of paniekaanvallen
  • Boosheid
  • Vlagen van verdriet

Hoe vroeger je stress aanpakt, hoe minder last je krijgt van deze symptomen.

Tips: wat te doen bij stress tijdens corona?

Heel veel mensen voelen momenteel meer spanningen dan gewoonlijk. Gelukkig kan je zelf al heel wat doen om deze stress en spanningen aan te pakken, bijvoorbeeld via onderstaande tips tegen stress:

Zorg voor structuur

Een van de meest voorkomende redenen voor stress tijdens de coronacrisis is het wegvallen van de dagelijkse structuur. Veel mensen zitten momenteel met veel vragen zoals ‘Hoe kan ik mijn job met het zorgen voor kinderen combineren?’ of ‘Hoe lang zal de crisis duren?’

Door structuur aan te brengen, kan je al een groot deel van de spanningen verlichten. Door elke dag hetzelfde ritme aan te houden, komt er een mate van voorspelbaarheid, wat rust brengt in je lichaam en je hoofd. Sta op hetzelfde uur op, maak op hetzelfde uur een wandeling, plan je werktijden en je ontspanningsmomenten met je kinderen.

Aanvaard de situatie

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om structuur aan te brengen. In dat geval is het goed om je gevoelens te aanvaarden. Iedereen gaat op een andere manier met deze crisis om en dat is oké. Het is echter belangrijk om lief voor elkaar én jezelf te blijven.

Gaat het momenteel wat moeizamer? Verwijt jezelf dan niks. Het is normaal dat je in een uitdagende situatie zoals de coronacrisis anders functioneert dan gewoonlijk. Door dit te aanvaarden, zorg je voor minder spanning dan wanneer je jezelf te hoge verwachtingen oplegt.

Probeer te ontspannen

Net wanneer je erg gespannen en gestresseerd bent, is het goed om tijd te maken voor ontspanning. Maak tijd voor een wandeling in het nabijgelegen park. Plan een yogamomentje in ’s ochtends. Of ga even fietsen in de natuur of rustige straten. Je zal merken dat beweging je goed doet en helpt om je hoofd even leeg te maken.

Therapie bij stress tijdens lockdown

Lukt het je zelf niet om tot rust te komen? Wil je even je hart luchten? Zoek je een manier om te kunnen ontspannen in deze uitdagende tijden? Of wil je leren hoe je stress doeltreffend kan aanpakken?

Ook tijdens de lockdown kan je een therapeut bereiken. Hier vind je een handig overzicht van therapeuten die therapie op afstand geven:

Je kan kiezen voor een kortlopend traject speciaal voor tijdens corona. Of net een langlopend traject starten waarbij je je langdurige stress en spanningen grondig aanpakt en je de therapie na de coronamaatregelen zelfs face to face bij je therapeut kan verderzetten. Je kan je traject eenvoudig op voorhand met je therapeut afstemmen.