Terug naar boven

Angst coronavirus: Psychologische begeleiding bij angst voor coronavirus

Heb je angst door de coronamaatregelen? Ben je bang om besmet te geraken door het coronavirus, om iemand te verliezen of om eenzaam te zijn? Of voel je je om een andere reden angstig zoals financiële angst of gezinsdruk? Dan kan therapie bij angst voor corona een grote hulp zijn.

Vind meteen hulp bij coronavirus angst

Of lees meer over:
Wat is angst door het coronavirus?
Symptomen van angst
Tips: wat kan je doen tegen coronavirus angst?
Psychologische hulp tijdens de lockdown

Wat is angst door coronavirus?

Angst is normaal. Het is een gevoel dat werkt als een alarmbel bij bedreigende omstandigheden. Daardoor word je alert en maakt je lichaam zich klaar om te vechten of vluchten. Angst is dus een normale reactie van je lichaam.

Door het coronavirus komen we in uitdagende tijden terecht. Dat jij je nu angstiger voelt dan anders, is dan ook zeker niet vreemd. Je kan angst hebben om besmet te worden door het virus, om je job te verliezen door de coronacrisis, om door de quarantaine ruzie te maken met je partner, om de extra druk door de zorg van de kinderen niet aan te kunnen of net om eenzaam te zijn?

Het is dan ook belangrijk om te weten dat je ook nu tijdens de lockdown op een luisterend oor en psychologische ondersteuning kan rekenen. Veel therapeuten zijn momenteel bereikbaar op afstand en bieden therapie via telefoon, therapie via video call of therapie via chat.

Ook na de crisis kan de angst blijven nazinderen. De toekomst voelt immers heel wat onzekerder. Ook dan kan je terecht bij een therapeut voor angst.

Angst voor het virus zelf

Het is heel normaal dat je bang bent om door het coronavirus besmet te geraken. Je hoeft je hier dan ook zeker niet voor te schamen of je gevoelens te verbergen. Over je angst praten, lucht net op. En je bent zeker niet de enige die zich zo voelt!

Als je bang bent om door het coronavirus besmet te worden, volg dan de richtlijnen van de overheid nauwkeurig op. Was grondig je handen en houd voldoende afstand van andere mensen wanneer je tijdens een essentiële verplaatsing toch naar buiten moet. Wanneer je de richtlijnen goed opvolgt, wordt de kans op besmetting aanzienlijk kleiner.

Wanneer de angst echter de overhand neemt, kan het zijn dat de richtlijnen je niet meer helpen, maar eerder vastzetten. Durf je niet meer naar buiten, was je constant je handen of ervaar je stress ook al ben je in je veilige omgeving thuis? Dan is angst therapie een grote hulp. Samen met een therapeut leer je dan om een realistische inschatting te maken en je angst aan te pakken.

Angst door de coronamaatregelen

Je angst kan ook onrechtstreeks met corona te maken hebben. Zo kan je angst hebben om door de coronacrisis in financiële problemen te komen. Of misschien heeft je angst te maken met de coronamaatregelen zoals de verplichte quarantaine. Misschien maak je je zorgen over je sociale contacten of heb je relatieproblemen. Of misschien is er een heel andere reden waarom jij je angstig voelt.

Praat erover met anderen. Enerzijds lucht praten op, anderzijds kan het een steun zijn om te horen dat er nog mensen met gelijkaardige angstgevoelens zitten. Je kan naast vrienden of familie ook een therapeut contacteren om over je angsten te praten.

Merk je dat je specifiek moeite ondervindt met je partner of huisgenoten tijdens de quarantaine? Relatiemoeilijkheden worden hierdoor extra onder druk gezet. Veel relatietherapeuten geven momenteel online relatietherapie, bijvoorbeeld via Skype of Zoom. Relatietherapie is altijd een goed idee om je relatie te verbeteren of versterken. Jullie leren duidelijker communiceren en pijnpunten worden doeltreffend aangepakt. Dit helpt je relatie nu tijdens de crisis, maar ook nadien komt het jullie relatie ten goede.

Symptomen van angst

Angst is een vorm van stress. Je ervaart een onveiligheidsgevoel en dit pikt ook de rest van je lichaam op. Enkele symptomen van angst zijn onder andere:

  • Oppervlakkig ademen
  • Slaapproblemen
  • Hoger hartritme
  • Hogere spierspanning (wat voor spierpijn, hoofdpijn, nekpijn,… kan zorgen)
  • Onrust
  • Paniekaanvallen
  • Hyperventilatie
  • Maag- en darmklachten

Als je angst hebt voor corona kan je net door deze angst lichamelijke symptomen krijgen die lijken op corona. Denk bijvoorbeeld maar aan een oppervlakkige ademhaling of een druk op de borst.

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van angst onaangenaam maar niet gevaarlijk zijn. Wanneer de angstige gevoelens verdwijnen, bijvoorbeeld omdat de situatie verandert of door therapie, verdwijnen ook de symptomen van angst.

Twijfel je of je gevoelens door angst of door corona zelf komen? Bel je huisarts even op en leg je klachten uit. Een dokter zal het subtiele verschil herkennen en je hierover uitstekend advies geven.

Tips: wat kan je doen tegen angst door corona?

Hoewel angst heel normaal is, is het niet fijn. Gelukkig zijn er al enkele tips die je makkelijk zelf kan toepassen:

Aanvaard hoe je je voelt

Soms kan het lijken alsof we ons allemaal de hele tijd gelukkig moéten voelen. Niks is echter minder waar. Ook jouw minder positieve gevoelens mogen er zijn. Je hoeft deze niet weg te duwen of te negeren. Angst wegduwen vergroot trouwens vaak de angst. Angst beschermt je een stukje. Zo zal je bijvoorbeeld sneller de juiste maatregelen zoals social distancing opvolgen, waardoor de kans op besmetting met corona kleiner wordt.

Focus je op dit moment

Vaak wordt angst gevoed door gedachten als ‘Wat als…?’. Besef dat dat momenteel helemaal nog niet aan de orde is. Probeer je te focussen op het hier en nu. Om je hierbij te helpen kan je bijvoorbeeld online starten met yoga of mindfulness.

Besef dat de coronacrisis niet blijft duren

De coronacrisis is zeker niet leuk maar wel tijdelijk. Ook aan de coronamaatregelen komt een einde. Het aantal besmettingen zal afnemen, er zal een vaccin komen, er zal groepsimmuniteit optreden… Probeer de toekomst positief tegemoet te zien.

Zorg voor routines

Zelfs als je anders heel rustig bent, kan je je door de coronamaatregelen angstig voelen. We worden namelijk massaal uit onze dagelijkse routines gehaald. Zorg tijdens deze periode dus voor nieuwe routines waardoor je opnieuw grip op de situatie krijgt. Routines zorgen bovendien ook voor meer evenwicht in je leven.

Psychologische hulp tijdens de lockdown

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Wil je meer tips over hoe je met je angst om kan gaan? Of wil je via therapie je angsten aanpakken?

Ook tijdens de lockdown kan je een therapeut bereiken. Hier vind je een handig overzicht van therapeuten die therapie op afstand geven:

Je kan kiezen voor een kortlopend traject speciaal voor tijdens corona. Of net een langlopend traject starten waarbij je je angstgevoelens grondig aanpakt en je de therapie na de coronamaatregelen zelfs face to face bij je therapeut kan verderzetten. Je kan je traject eenvoudig op voorhand met je therapeut afstemmen.