Terug naar boven

ADHD: Herkennen en omgaan met ADHD - ADD

Kan je je aandacht niet vasthouden? Heb je te veel energie? Of vinden mensen je soms ‘te druk’? Misschien heb je last van ADHD? Een psycholoog kan kinderen en volwassenen met ADHD helpen om meer aandacht in hun aandachtstoornis te krijgen en hiermee om te leren gaan.

Vind meteen een psycholoog voor ADHD

Of lees meer over:
Wat is ADHD?
ADHD kenmerken
ADHD bij kinderen
ADHD bij volwassenen
Verschil ADHD en ADD
ADHD behandeling

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een aandachtstoornis dat zich uit in problemen met het langdurig vasthouden van concentratie.

Mensen met ADHD zijn gevoeliger voor prikkels zoals bepaalde impulsen, stemmingen en gebeurtenissen. Het gevolg is dat ze sneller afgeleid zijn en meer moeite hebben om te blijven focussen. Ze vertonen soms hyperkinetisch gedrag en kunnen erg impulsief zijn. Het komt dikwijls voor dat ze zich altijd onrustig voelen.

Kenmerken van ADHD

Er zijn verschillende kenmerken die op ADHD kunnen wijzen, zoals:

  • Concentratieproblemen
  • Impulsief gedrag
  • Roekeloos gedrag
  • Vergeetachtigheid
  • Energiek zijn
  • Niet stil kunnen zitten
  • Ongeduldig zijn
  • Moeite hebben om dingen af te werken
  • Gevoel van rusteloosheid
  • Je wil alles tegelijkertijd doen
  • Gevoelig voor prikkels

Natuurlijk kan je ook één of meerdere van deze kenmerken hebben zonder dat er sprake is van ADHD. Merk je dat veel van deze kenmerken bij jou erg uitgesproken zijn? Dan kan je hierover praten met je huisarts of psycholoog.

Er zijn zeker ook verschillende positieve kenmerken die vaak terugkomen bij ADHD. Denk bijvoorbeeld maar aan:

  • Enthousiast
  • Creatief
  • Rijke fantasie
  • Vaak positief en hoopvol
  • Spontaan
  • Veel wilskracht

ADHD bij kinderen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er bij ADHD een tekort is aan bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Daardoor kan de aandacht moeilijker vastgehouden worden. Erfelijkheid zou daarbij een belangrijke rol spelen.

Omdat elk kind wel eens druk kan doen, kan je ten onrechte denken dat je zoon of dochter ADHD heeft. Bij ADHD treden de kenmerken al op voor de leeftijd van 7 jaar en zijn deze minstens een half jaar aanwezig. Deze kenmerken uiten zich dan zowel thuis als op school, wanneer je kind in groep is en wanneer het alleen is. ADHD bij kinderen is vooral te herkennen aan het aandachttekort en de hyperactiviteit.

Zo zal een kind met ADHD zich niet lang kunnen concentreren, vaak dingen vergeten, geen oog voor details hebben, enz. Daarnaast kan het ook te hevig reageren, bijvoorbeeld door te roepen in plaats van te praten of door voortdurend onrustig met de handen te bewegen.

Zeker wanneer de omgeving vooral op de negatieve kenmerken van ADHD focust bij een kind, kan dit een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling en het zelfbeeld. Kinderen met ADHD lijden hierdoor vaker aan faalangst en zijn vatbaarder voor andere psychische problemen zoals depressieve gevoelens en angsten.

ADHD bij volwassenen

Er zijn verschillende types van ADHD bij volwassenen:

  • ADHD-I: je bent vooral erg dromerig. De aandacht vasthouden is heel moeilijk.
  • ADHD-H: je bent voornamelijk beweeglijk, impulsief en hyperactief en hebt minder moeite met de aandacht vasthouden.
  • ADHD-C: de combinatie van ADHD-I en ADHD-H. Je bent dan erg dromerig en erg actief. Dit is de meest voorkomende vorm.
  • Ook ADHD-NAO bestaat, al is deze vorm erg zeldzaam. Het gaat om een klassering voor personen die in geen enkele van bovenstaande categorieën passen.

Wanneer je denkt dat je ADHD hebt, is het zeker interessant om een ADHD psycholoog te contacteren. Hij of zij zal via een ADHD test uitwijzen of je effectief ADHD hebt. Er zijn namelijk heel wat stoornissen die gelijkaardige symptomen vertonen maar niet per se gelinkt zijn aan ADHD. Een dergelijke test kan uitsluitsel geven en maakt het ook mogelijk om coaching of psychologische begeleiding op maat te volgen.

Verschil ADHD en ADD

Soms wordt ADHD ook wel verward met ADD. Hoewel ADD een subtype van ADHD is, zijn er toch belangrijke verschillen. Het grote verschil is dat ADD veel minder zichtbaar is voor anderen. De chaotische gedachten, vergeetachtigheid en drukte spelen zich bij ADD vooral af in het hoofd, en zorgen daar voor concentratieproblemen.

Mensen met ADD ogen dan ook niet drukker dan anderen. Eigenlijk komen ze vaak eerder rustig en dromerig over.

ADHD behandeling

Er is geen medicijn die ADHD kan genezen. Wel kan medicatie voorgeschreven worden dat de symptomen afzwakt.

Of een behandeling met medicatie nodig is, hangt af van de ernst van de aandoening. Daarbij wordt rekening gehouden met de hinder die de persoon of de omgeving ervaart in de dagelijkse taken en omgang met anderen. Ook met psychologische begeleiding of ADHD coaching kunnen grote stappen vooruit geboekt worden.

Tijdens de sessie bij een psycholoog of coach kunnen op basis van jouw klachten en wensen verschillende onderwerpen aan bod komen. Er kan gewerkt worden rond plannen, prioriteiten stellen, omgaan met uitstelgedrag, het verminderen van impulsief gedrag, positief leren denken, verbeteren van je zelfbeeld,… Je krijgt meer inzicht in hoe ADHD je leven beïnvloedt en wat je sterke kanten zijn en hoe je deze zo goed mogelijk kan benutten.