Terug naar boven

Wat heb je nodig om klinische psychologie te mogen uitoefenen?

Sinds de wet van Maggie De Block veranderde er één en ander in het landschap van de psychologie. Vanaf mei 2019 zal een visum verplicht worden om het beroep van klinisch psycholoog te mogen uitoefenen; vanaf januari 2020 hebben klinisch psychologen ook een erkenning (opgelet, niet te verwarren met het erkenningsnummer van de psychologencommissie) nodig.

De nieuwe voorwaarden om het beroep van klinisch psycholoog uit te oefenen:

  • Beschikken over een visum (verplicht vanaf mei 2019)
  • Beschikken over een erkenning (verplicht vanaf 1 januari 2020)
  • Een professionele stage hebben gevolgd in een erkende stagedienst onder leiding van een erkend stagemeester. Deze voorwaarde geldt niet voor:
    • Klinisch psychologen die op 1/9/2016 reeds het beroep van klinisch psycholoog uitoefenden
    • Studenten klinische psychologie die hun studies uiterlijk tijdens academiejaar 2016-2017 aanvatten

Het visum voor klinisch psychologen

Op 10 juli 2016 werd in het Federaal Parlement een wet gestemd over de uitoefening van de geestelijke gezondheidsberoepen. Deze wet regelt de erkenning van klinische psychologie als gezondheidszorgberoep (zoals bijv. zorgkundigen) en stelt enkele nieuwe voorwaarden om het beroep van klinisch psycholoog te mogen uitoefenen. Zo dien je als klinisch psycholoog o.a. over een visum te beschikken.

Waar de wet van 8 november 1993 een bescherming voorziet voor de titel van ‘psycholoog’, zorgt de wet op de GGZ-beroepen voor een bijkomende bescherming van de titel van ‘klinisch psycholoog’. Bovendien kan zo beter de kwaliteit van de zorgverlening gegarandeerd worden aan cliënten.

Hoe vraag je het visum aan?

Sinds mei 2019 werkt de FOD Volksgezondheid samen met de Psychologencommissie om een groot aantal klinisch psychologen automatisch een visum toe te kennen. Dit betreft vooral klinisch psychologen die 3 jaar of meer geregistreerd zijn bij de Psychologencommissie.

Heb je geen automatisch visum ontvangen?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wel al meer dan 3 jaar werkzaam bent als klinisch psycholoog en niet automatisch een visum hebt gekregen. Dan kan je dit zelf aanvragen. Dit gaat het makkelijkst via het portaal van de online overheid. Voeg een kopie van je diploma klinische psychologie en je diplomasupplement toe. Heb je je diploma in een andere richting behaald? Voeg dan een bewijs toe van 3 jaar beroepservaring in de klinische sector. Ook als je een diploma klinische psychologie behaalde, kan het zijn dat je 3 jaar inschrijvingsbewijzen bij de Psychologencommissie moet kunnen voorleggen.

Het is ook mogelijk om je visum per mail aan te vragen via visa-ggzb-pssm@health.fgov.be. Je aanvraag moet dan volgende stukken bevatten:

  • een recto/verso kopie van je identiteitskaart
  • een kopie van je diploma en diplomasupplement
  • indien je je diploma niet in een klinische richting hebt behaald: een bewijs van 3 jaar beroepservaring in het domein van de klinische psychologie

Je visumnummer kan je nu al toevoegen aan je profiel op Vind-een-Psycholoog.be en/of VindeenTherapeut.be.

De erkenning voor klinisch psychologen

De erkenning voor klinisch psychologen is een andere nieuwe voorwaarde die met de wet op de GGZ-beroepen gesteld wordt.

Let op: deze erkenning mag niet verward worden met je inschrijvingsnummer bij de Psychologencommissie! Het gaat namelijk om twee verschillende voorwaarden:

  • Je inschrijving bij de Psychologencommissie geeft je de toestemming om de titel ‘psycholoog’ (of een samenstelling zoals bijv. klinisch psycholoog) te gebruiken.
  • Je erkenning als klinisch psycholoog bewijst dat je over de nodige kwalificaties en competenties beschikt om het beroep van klinisch psycholoog te mogen uitoefenen.

De erkenning voor klinisch psychologen wordt uitgereikt door de gemeenschappen. Voor Nederlandstalige klinisch psychologen is dit het Agentschap Zorg en Gezondheid voor Nederlandstalige dossiers.

Bij je aanvraag wordt nagekeken of je voldoet aan de erkenningscriteria zoals vermeld in het koninklijk besluit van 26 april 2019. Vanaf 1 januari 2020 treden deze criteria officieel in werking en ben je verplicht om als klinisch psycholoog over een erkenning te beschikken. Je zal deze erkenning vanaf dan ook bij je profielgegevens kunnen vermelden.

Vragen omtrent de erkenning van klinisch psychologen? Contacteer de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid via info@gezondheid.belgie.be of via het nummer 02 524 97 97.