Dr. David Schrans
Psychoanalyticus
Kasteelstraat 19
9070 Destelbergen

Introductie
Volwassenen
Het leven stelt ons voor een groot aantal uitdagingen op vlak van werk, liefde, familie, seksualiteit, gezondheid, vriendschappen, verlies en verandering. Wanneer wij voor deze uitdagingen worden geplaatst kan het verkeerd lopen: we worden overstelpt, overspoeld of overdonderd, we piekeren of worden slapeloos, zien voortdurend dezelfde moeilijkheden terugkeren, verliezen onszelf, slagen er niet in om door de bomen het bos nog te zien. Vaak weten we niet eens meer hoe het allemaal begonnen
is, noch of en hoe het ooit zal eindigen.
Er is ook niet altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak. We voelen emoties die we niet kunnen plaatsen. We worden boos op de verkeerde personen, kunnen de ene dag boordevol energie zitten en de andere dag alles zwart zien en we begrijpen niet waarom. We voelen ons gejaagd, nerveus of angstig, maar
we weten niet waarvoor.
Wanneer wij het gevoel hebben vast te zitten en er niet meer alleen uit te geraken, kan een psychoanalyse aangewezen zijn. In deze behandeling staat uw spreken centraal. In eerste instantie kan spreken een verlichtend effect hebben. Maar het spreken kan meer dan dat teweeg brengen. De psychoanalyse nodigt u immers uit om alles uit te spreken wat in u opkomt. Deze techniek heet de vrije associatie. De bedoeling is dat men via deze vorm van spreken op zaken botst waar men niet eerder aan had gedacht - want er is wel degelijk een verschil tussen denken en (uit)spreken. Zet men een dergelijke vorm van spreken door aan een voldoende hoge frequentie, dan botst men vroeg of laat op de onbewuste gedachten die bijdragen tot de moeilijkheden en waarvan men vaak niet had vermoed dat ze zouden bijdragen tot het probleem. Via een spreken dat het lijden niet probeert af te dekken, proberen we samen te komen tot de zin (en vaak ook de zinloosheid) van uw lijden.
Neem gerust contact op voor een afspraak. In een eerste (reeks) gesprek(ken) verkennen we uw hulpvraag en of een analyse in dit geval is aangewezen. Nadien wordt bekeken of en hoe we hierin verder gaan.
Gelieve voor een afspraak telefonisch contact op te nemen.
Kinderen
Kinderen kunnen al heel vroeg moeilijkheden vinden in hun verhouding tot hun ouders, andere kinderen of zichzelf. Deze moeilijkheden kunnen zich op allerlei manieren uitdrukken. Ze verschijnen onder de vorm van onbegrijpelijke angsten, opstandig, ongehoorzaam of stout gedrag, lichamelijke problemen, schoolproblemen, problemen op vlak van eten, een afgeremde of moeilijk lopende ontwikkeling, ... Soms trekt de school aan de alarmbel, vaak maken ouders zich zorgen – of er kan onenigheid zijn: de school is bezorgd maar de ouders niet, één ouders is bezorgd maar de andere niet. Soms geeft het kind zelf aan dat het niet gaat.
In mijn praktijk ontvang ik kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar. Tijdens het eerste (reeks) gesprek(ken) wordt de klacht verkend. We beluisteren daarom aandachtig het verhaal van de ouders, maar ook van het kind zelf. Daarom is het ook aangewezen dat op de eerste afspraak zowel de beide ouders als het kind aanwezig zijn. Aan de hand van dat eerste gesprek wordt er gekeken of een verder therapeutisch traject is aangewezen.
De therapie met het kind maakt onder andere gebruik van het gesproken woord, maar kinderen spreken met veel meer dan enkel woorden: ze gebruiken spel en creativiteit om uit te drukken waar ze mee zitten. Ik bied in mijn therapie de ruimte aan uw kind om via spel en creativiteit tot een spreken te komen en zo om te gaan met de moeilijkheden waar het mee zit. Daarnaast blijf ik ook ontvankelijk voor de ouders. Ook uw verhaal wordt verder beluisterd.
Frequentie en de kost van de afspraken wordt besproken tijdens de eerste afspraak. Terugbetaling via diverse mutualiteiten is mogelijk.
Gelieve voor een afspraak telefonisch contact op te nemen.
Over mezelf
Ik heb een brede ervaring zowel in het werken met volwassenen als met kinderen en hun ouders.
Ik werkte voorheen deeltijds als klinisch psycholoog op de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het AZ Nikolaas (Sint-Niklaas). Ik ontving er kinderen van 0 tot 12 jaar met diverse problematieken.
Daarvoor werkte ik als psycholoog met volwassenen op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis) van AZ Alma (Eeklo), met kinderen en jongeren met een psychiatrische problematiek in de Forensische Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Centre Hospitalier Jean Titeca (Brussel) en met volwassenen en kinderen in het vertrouwenscentrum S.O.S. Enfants (Moeskroen).
Ik behaalde mijn diploma van Master in de Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent, waar ik tevens Postgraduaat in de Psychoanalytische Therapie heb gevolgd. Ik school mij permanent bij door het regelmatig bijwonen van studiedagen en diverse nationale en internationale congressen.
Van 2012 tot 2018 was ik als assistent verbonden aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de UGent, waar ik tevens mijn diploma van Dokter in de Klinische Psychologie behaalde. Van September 2018 tot Augustus 2019 was ik gastprofessor in de Klinische Assessment en de Psychoanalytische Therapie aan dezelfde universiteit. Tegenwoordig coördineer ik en geef ik les binnen de Permanente Vorming Psychoanalytische Therapie, en dit zowel binnen de optie Volwassenen als Kinderen.
Gelieve voor een afspraak telefonisch contact met mij op te nemen. De mails verstuurd met het contactformulier komen vaak niet aan.
Therapievormen
Ondersteuning bij
Praktische informatie
Leeftijdsgroep
Volwassenen Kinderen Baby's Gezinnen Zwangerschap Jongeren Jong volwassenenBereikbaarheid
Vlot bereikbaar met de auto Dicht bij bushalte Bereikbaar met openbaar vervoer Met parkingPlaats
In de therapiepraktijk GroepspraktijkConsulttype
Individuele therapieTalen
Nederlands Frans EngelsVisumnummer klinisch psycholoog
Inschrijvingsnummer Psychologencommissie
Werkmomenten
Maandag van 7u tot 18u.
Woensdag van 7u tot 13u.
Wachtlijst
Ik maak geen gebruik van een wachtlijst. Indien ik u niet kan ontvangen wordt er samen gekeken voor een eventuele doorverwijzing naar een collega in de buurt.
Opleiding
Dokter in de Klinische Psychologie (UGent)
Postgraduaat in de Psychoanalytische Psychotherapie (UGent)
Beroepsvereniging
GPP Gezelschap voor Psychoanalyse en Psychotherapie