Terug naar boven

Hoe omgaan met misbruik van mijn gegevens?

Recent kregen we de melding dat enkele malafide websites de profielgegevens van verscheidene hulpverleners misgebruiken om hun eigen website op te vullen. Hoe kan dat, waarom doen ze dit en wat kan je ertegen doen? Je leest het hier.

Wat zijn deze malafide websites?

Om hun eigen site op te vullen, gebruiken louche sites gegevens van andere websites. De websites die de informatie vermelden, lijken vooral dating-gerelateerde topics te bevatten om door te linken naar specifieke datingwebsites. Ze nemen lukraak info van allerlei websites, zowel grote als kleine websites, uit alle sectoren. Andere sites in onze sector zijn ook getroffen, maar ook immobiliën-sites, dokters, mutualiteiten,…

De sites hebben steeds nietszeggende namen die niet eindigen op de gebruikelijke .com of .be, maar wel op .tk, .ml etc. Ondanks de Nederlandstalige inhoud gaat het om buitenlandse websites.

Zijn mijn gegevens gebruikt?

Je kan in Google nagaan of jouw naam misbruikt wordt. Zoek jezelf op en ga naar de 3e of 4e pagina. Klik niet op de linken, want hiermee help je ze en je krijgt er mogelijks ongewenste reclame door!

Je hoeft je geen zorgen te maken

Leuk is anders, maar je hoeft je niet echt zorgen te maken. Alle belangrijke contact- en persoonsgegevens worden goed beveiligd. Deze websites hebben dus geen toegang tot jouw contactgegevens, cliëntgegevens, facturatiegegevens etc. Al deze zaken worden uiterst veilig, achter elektronische slot en grendel bewaard.

Het bestaan van deze linken is natuurlijk erg onaangenaam. Toch is de kans op schade erg klein. Deze linken zijn meestal slechts vanaf de 3e pagina Google te vinden. Ook zie je deze pagina’s meestal enkel wanneer je zoekt op een specifieke naam. De kans dat hulpzoekenden naar pagina 2, 3 etc. doorklikken is dus klein, zeker wanneer de link naar jouw profiel en/of eigen website mooi op pagina 1 staan.

Hoe komen ze aan mijn informatie?

Wij zorgen er steeds voor dat jij en jouw praktijk zo goed mogelijk vindbaar worden online, o.a. door een goede score in Google. Dat betekent dat Google alle informatie op onze website vlot moet kunnen lezen.

Wat Google kan lezen is echter ook beschikbaar voor andere informatie-zoekers online. Het gaat dan niet om personen die manueel informatie gaan kopiëren, maar wel robots die snel en in grote hoeveelheden info kunnen verwerken. Op die manier hebben deze websites vermoedelijk ook jouw gegevens vergaard.

Internet = internetfraude

Niet enkel malafide websites hanteren deze methoden. Ook reguliere bedrijfsgidsen en telefoongidsen gaan gelijkaardig te werk, waarbij ze gegevens verzamelen en verwerken zonder bewuste of specifieke toestemming van de persoon in kwestie.

Deze manier van internetfraude is dan ook niet nieuw. Zoals vroeger phishing of spammails voor opschudding zorgde, is dat nu algemeen gekend. Ook rond louche websites zal een nieuw bewustzijn groeien.

Google maakt reeds een degelijke schifting. Daarbij gaan bezoekers standaard niet voorbij de 1e pagina. De doorsnee bezoeker heeft gelukkig ook al voldoende logische inschatting om te beseffen dat deze info niet klopt. Bezoekers zullen automatisch leren kijken of het gaat over een betrouwbare website.

Net zoals spam de voorbije jaren een opmars kende, komen ook dit soort websites steeds vaker voor. Het is daarom belangrijk om het kaf van het koren te leren scheiden in Google. Deze punten kunnen je daarbij helpen:

  • De domeinnaam is geen logische verwoording zoals ‘vindeenpsycholoog’, maar wel zaken zoals ‘pt.propacfalorato’ of ‘form.usletpinschrison’
  • De website eindigt op een vreemde extensie, dus niet .be, .nl, .com, .org enzo. maar wel .tk, .ml of .gq
  • De inhoud van de website voelt vreemd.
  • De titel heeft niks me de zoekopdracht te maken. Als je de naam van een therapeut opzoekt en de titel leest ‘Archeologische onderzoeken’, dan kom je waarschijnlijk niet op de gewenste plek uit.

Wat kan je zelf hiertegen doen?

Naast het behoedzaam zijn voor de valkuilen van het internet, kan je ook zelf één en ander ondernemen om dergelijke websites te signaleren bij Google. Merk je dus verdachte linken op onder jouw naam of die van een collega, doe dan het volgende (en vraag aan je vrienden en familie om hetzelfde te doen):

  • Klik NIET op de linken. Zo geef je de slechteriken enkel een betere rating. Deze websites bevatten soms ook virussen, malware of cookies voor vervelende reclame.
  • Ga naar de zoekresultaten in Google waar je één of meerdere vreemde linken terugvindt en scroll naar de onderkant van de pagina. Daar vind je de knop ‘Feedback sturen’. Klik op die knop.

  • Er opent zich een scherm voor het invullen van je feedback. Zorg ervoor dat de optie ‘Screenshot opnemen’ aangevinkt staat. Er wordt dan automatisch een screenshot geladen.
  • Klik op het screenshot om de voor jou belangrijke informatie aan te duiden.

  • Je kan nu naar boven en onder scrollen. Beweeg je muis over bepaalde delen van de resultaten, dan verschijnen die in balkjes met een geel randje. Klik ieder element aan waar jij aanstoot aan neemt, of wat niet klopt. Klik daarna op klaar. (Alle volledige namen, adressen en locaties in het screenshot werden vervaagd om de identiteit van deze persoon te beschermen.)

  • Vul bovenaan bij ‘Heb je feedback?’ in waarom deze zaken net een probleem vormen voor jou. Vermeld zeker dat de informatie overgenomen is van ons platform, of een andere doorverwijs-platform. Daarna klik je op verzenden, en zal je feedback verwerkt worden door Google.

Wat doen wij?

Wij hebben sinds de melding reeds alle verdachte sites als spam aangegeven bij Google. Hoe meer meldingen, hoe groter de kans dat Google deze louche sites zal bannen uit de zoekresultaten.

Daarnaast bekijken we momenteel ook welke juridische stappen mogelijk zijn. Onze advocaat is gespecialiseerd in IT en kan ons vertellen welke stappen we eventueel kunnen overwegen.

Hoewel deze manier van internetfraude in de toekomst waarschijnlijk zal blijven bestaan, doen we er alles aan om alle gegevens optimaal te beveiligen. De vindbaarheid van je praktijk mag daarbij uiteraard niet in het gedrang komen.

Heb je nog vragen? Geef dan gerust een seintje. We ondersteunen je graag hierin.

Met vriendelijke groeten,

Het VindeenTherapeut.be-team