Terug naar boven

Mag psychotherapie terug in de praktijkruimte?

Update: 19/11/2020

Nu de maatregelen opnieuw verstrengd zijn, vraag jij je misschien af of je opnieuw cliënten veilig mag ontvangen in de praktijkruimte.

Hoe zit het nu precies?

Volgens de info die wij ontvangen hebben mogen psychologen en psychotherapeuten hun beroep verderzetten zonder beperkingen en wordt er dus een uitzondering gemaakt op de algemeen geldende regels.

Dan mag je dus:

  • Cliënten ontvangen in de praktijkruimte (mét de nodige voorzorgsmaatregelen).
  • Meerdere cliënten tegelijk ontvangen. Relatietherapie, gezinstherapie, groepstherapie,… blijft dus wel mogelijk!

Waarop moet je letten bij live-gesprekken?

Mag je momenteel cliënten ontvangen in de praktijkruimte? Houd dan rekening met deze basismaatregelen:

  • 1,5m afstand blijft de norm. Lukt dit niet, dan draag je beiden een mondmasker. Hoewel dit de afstelling wat bemoeilijkt, is het toch weeral een stapje dichter dan therapie op afstand. Werk je aan tafel (of salontafel), dan is een plexischerm een optie.
  • Voorzie extra tijd tussen je cliënten. Zo kruisen ze elkaar niet en heb je tijd om je ruimte te ontsmetten. (Maar let erop dat je hierdoor niet steeds overwerkt)
  • Verlucht de ruimte zoveel als mogelijk.
  • Ontsmet je handen voor en na elke sessie en vraag je cliënten hetzelfde te doen. Zet de gel bij de deur.
  • Vraag eventueel om eigen drinken mee te brengen, zo behoud je de geborgenheidsfactor.

Het is voor iedereen spannend. Je mag hartelijk en betrokken blijven, een veilige fysieke afstand hoeft zeker geen mentale afstand te betekenen!

Disclaimer: Deze informatie wordt je vrijblijvend aangeboden door Vind-een-Psycholoog.be en I-Publicity, maar is geen onderdeel van onze dienstverlening. Bij onduidelijkheden kan je contact opnemen met je beroepsvereniging of je sociaal verzekeringskantoor.






Voor de volledigheid vind je hier de informatie van na de eerste corona lockdown. Onderstaand stukje werd niet meer ge-update.

De afgelopen weken was online therapie de norm, al waren noodzakelijke face-to-face gesprekken onder strikte voorwaarden toegestaan.

Nu de maatregelen versoepeld zijn, vraag jij je misschien af of je opnieuw cliënten veilig mag ontvangen in de praktijkruimte.

Dat kan inderdaad! Alle ondernemingen, met uitzondering van enkele contactberoepen, mogen nu terug opstarten. Op voorwaarde dat je alle veiligheidsmaatregelen kan voorzien.

Help ons onze bezoekers goed te informeren

Om onze websitebezoekers goed te informeren, geven we hen graag zicht op hoeveel psychologen binnenkort terug live-sessies aanbieden.

Je kan ons helpen door onderstaand formulier in te vullen. Dit is helemaal anoniem en duurt slechts 2 minuutjes.

Ik help jullie graag


Waarop moet je letten bij live-gesprekken?

Bied je gesprekstherapie? Houd dan rekening met deze basismaatregelen:

  • 1,5m afstand blijft de norm. Lukt dit niet, dan draag je beiden een mondmasker. Hoewel dit even wennen is en de afstelling wat bemoeilijkt, is het toch weeral een stapje dichter dan therapie op afstand. Werk je aan tafel (of salontafel), dan is een plexischerm een optie.
  • Voorzie extra tijd tussen je cliënten. Zo kruisen ze elkaar niet en heb je tijd om je ruimte te ontsmetten. (Maar let erop dat je hierdoor niet steeds overwerkt)
  • Toiletbezoek wordt afgeraden of voorzie ontsmettingsmiddel.
  • Ontsmet je handen voor en na elke sessie en vraag je cliënten hetzelfde te doen. Zet de gel bij de deur.
  • Verlucht de ruimte zoveel als mogelijk.
  • Vraag om eigen pennen mee te brengen of voorzie er extra.
  • Drinken aanbieden is niet toegestaan. Vraag eventueel om eigen drinken mee te brengen, zo behoud je de geborgenheidsfactor.

Bied je lichaamsgerichte of creatieve vormen van therapie? Dan ligt jouw werkvorm al wat dichter bij de contactberoepen. Ga dan voor jezelf na of je na 18 mei veilig genoeg kan werken. Enkele tips die hierbij helpen:

  • Laat cliënten hun eigen creatief materiaal meebrengen.
  • Werk je met duplopopjes of ander opstellingsmateriaal? Plaats dan zelf de popjes op basis van de richtlijnen van je cliënt.
  • Draag allebei een mondmasker.
  • Denk in mogelijkheden. Misschien zie je wel een creatieve oplossing die je voorheen niet zag. The sky is the limit!

Het is voor iedereen spannend. Je mag hartelijk en betrokken blijven, een veilige fysieke afstand hoeft zeker geen mentale afstand te betekenen!

Hoe pak je de opstart aan?

Nu concreet, hoe start je terug op?

  • Adem in. En uit.
  • Bel je cliënten op die geannuleerd hebben of geen nieuwe afspraak maakten. Mensen zullen blij zijn dat je hen op de hoogte brengt!
  • Leg hen uit wat er anders gaat zijn. Je kan hiervoor een standaard mail opstellen waardoor je niet telkens alle uitleg opnieuw moet doen.
  • Overweeg of je nog cash wil ontvangen of enkel digitaal. Ga je voor digitaal, installeer dan de juiste betaalapps (Payconiq, de betaalapp van je bank,…).

Last but not least: Zorg dat je profiel op Vind-een-Psycholoog.be online staat ;-). Maakte je aanpassingen in je persoonlijke tekst rond de lockdown, bekijk dan of deze nog kloppen.

Zorg ook voor je eigen comfort

Mogelijks is het voor jou spannend om terug live-sessies te bieden. Misschien maak jij je zorgen over je eigen gezondheid of die van je gezin. Misschien leent je praktijk zich niet helemaal voor de veiligheidsnormen? Of misschien kunnen je kinderen nog niet naar school en is dit moeilijk te combineren met je praktijk?

Voel je vrij om voor jezelf uit te maken hoe je te werk wil gaan. Werkt online therapie goed voor jou? Kan wandeltherapie in je buurt? Of ben je nog niet toe aan nieuwe cliënten? Prima!

Deadlines financiële steun

En tot slot: een kleine reminder om tijdig je steunmaatregelen van de overheid aan te vragen. Zo kan je bijvoorbeeld, als je bleef werken en minstens 60% inkomensdaling had, een compensatiepremie aanvragen (zowel voor zelfstandigen in hoofd- als bijberoep).

Zowel het overbruggingsrecht, als de hinderpremie, als de compensatiepremie kan je nog steeds aanvragen. Ook als deeltijdse of zelfstandige in bijberoep kan je genieten van enkele steunmaatregelen.

Om het wat overzichtelijker te maken, hebben we alle mogelijke steunmaatregelen en hun deadlines voor je opgesomd.

Bekijk alle steunmaatregelen