Terug naar boven

Therapie tijdens corona maatregelen

Pagina bijgewerkt op 12/11/2020.

Door de verstrengde coronamaatregelen verloopt een bezoek aan de psycholoog anders dan gebruikelijk. Hieronder geven we antwoord op enkele veel gestelde vragen.

Mag je nog naar de therapie gaan?

Volgens de info die wij ontvangen hebben mogen psychologen en psychotherapeuten hun therapie in de praktijk verderzetten. Hiervoor wordt dus een uitzondering gemaakt op de algemeen geldende regels.

Ook met meerdere mensen naar therapiepraktijk gaan blijft mogelijk, bijvoorbeeld voor relatietherapie of gezinstherapie.

Welke voorzorgsmaatregelen worden genomen?

Je psycholoog of psychotherapeut zal specifieke voorzorgsmaatregelen treffen wanneer je naar de praktijk komt. Denk bijvoorbeeld aan het ontsmetten van zetels en deurklinken na elke cliënt, voldoende verluchting in de ruimte voorzien, genoeg tijd tussen verschillende cliënten inplannen, enz.

Maar je kan natuurlijk zelf ook helpen:

  • Was thuis grondig je handen voor en na de therapiesessie
  • Er zal waarschijnlijk ook ontsmettingsgel in de praktijk aanwezig zijn die je kan gebruiken
  • Kom goed op tijd, niet te vroeg en niet te laat :-) Zo voorkom je dat jijzelf of de personen na jou in de wachtkamer moeten wachten
  • Probeer steeds om 1,5 meter afstand van je psycholoog te bewaren en geef geen hand

Een fysieke afstand hoeft uiteraard geen mentale afstand te betekenen. Je psycholoog verwelkomt je met veel plezier in de praktijkruimte!

Is een mondmasker verplicht tijdens de therapiesessie?

Wanneer je niet de hele tijd voldoende fysieke afstand van je psycholoog kan bewaren (zoals bijv. bij speltherapie of interactionele technieken), is het verplicht om een mondmasker te dragen.

Kan er tijdens de volledige therapiesessie een afstand van 1,5 meter worden bewaard? Dan is het dragen van een mondmasker niet verplicht maar wel heel sterk aanbevolen. Dit voor de veiligheid van jezelf, je psycholoog en andere cliënten.

Wat als je liever niet naar de praktijkruimte komt?

Voel je je momenteel niet 100% comfortabel bij therapie in de praktijkruimte? Zit je in quarantaine? Of zie je er tegen op om het openbaar vervoer te moeten nemen?

Allemaal prima natuurlijk! Je psycholoog zal deze gevoelens zeker herkennen en begrijpen.

Therapie op afstand blijft dan ook een waardig alternatief. Je psycholoog is er steeds voor jou, zodat jij je begrepen en gesteund voelt.

Vind meteen een psycholoog voor:

Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust!

Opgelet: De coronamaatregelen in België worden continue bijgestuurd naargelang de epidemiologische toestand in ons land. We raden daarom aan om voor de zekerheid altijd een mondmasker mee te nemen naar je therapiesessie en bij twijfel je psycholoog te raadplegen.

Betrokken groeten,

Het team van Vind-een-Psycholoog.be

Opleidingscentra