Terug naar boven

Ervaringen van cliënten met psychotherapie

De stap naar therapie is niet eenvoudig. Misschien weet je niet wat er gaat gebeuren, of het wel werkt en of het wel nodig is voor jou. Lees hier ervaringen van personen die reeds hulp zochten en wat therapie hen gebracht heeft.

Therapie is voor iedereen anders en het effect ervan hangt af van verschillende factoren. De deskundigheid van psychologen of de werkzaamheid van de therapievorm kan niet beoordeeld worden op basis van persoonlijke ervaringen. Onderstaande getuigenissen tonen welke positieve gevolgen er kunnen zijn. Therapie werkt het beste wanneer je een psycholoog zoekt die bij jou past. Lees hier hoe je een goede psycholoog vindt.

Heb je zelf de kracht van therapie reeds ervaren? Deel dan je ervaring en ondersteun anderen in hun zoektocht.

Ervaring met therapie

"Therapie schonk me meer zelfvertrouwen en inzichten. Ik kan opnieuw meer loyaliteit tonen naar mijn grotere familie en gezin. Ik draag nog steeds de waardevolle vruchten van mijn therapie 18 jaar geleden."

Ruth - Vrouw, 55 jaar, Oost-Vlaanderen | Begeleid door Marc

Ervaring met gesprekstherapie bij persoonlijke ontwikkeling

"Therapie was de start van mijn persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van mijn zelfvertrouwen. Het had een enorm krachtig effect op me."

AH - Vrouw, 31 jaar | Begeleid door Catherine

Ervaring met therapie

"Jo begrijpt je echt als je iets vertelt. Je krijgt daar wel veel steun door. Hij heeft respect. Kortom, de drempel was voor mij hoog maar na de eerste babbel was ik gerust gesteld. Daarna ging ik veel en met een ontspannen gevoel. Ik ben geholpen dankzij hem en weet hoe ik met bepaalde situaties om moet gaan en gebruik dit nog op dag van vandaag.

Ik ben geholpen hopelijk laat jij dit ook toe. "

X | Begeleid door jo

Ervaring met psycholoog bij burnout / burn-out

"Ik was volledig uitgeblust en wij zijn begonnen met ademhalingstechnieken, dat was echt het enige dat ik kon opbrengen... Geleidelijk aan lukte het ook om weer te gaan wandelen, fietsen en andere rustige bewegingsvormen toe te voegen. Sigrid biedt je ondersteuning door niet alleen de klassieke vorm van therapie (psycholoog luistert, klant praat) toe te passen, maar door ook beweging toe te voegen aan je behandeling. Ik werd aangemoedigd om in beweging te komen en kreeg heel pragmatische tips om klein te beginnen met veranderingen. Ik ben eindelijk mezelf geworden en daar ben ik heel dankbaar voor."

Silvia - Vrouw, 45 jaar, Vlaams-Brabant | Begeleid door Sigrid

Ervaring met klinisch psycholoog

"Jezelf terugvinden en naar je eigen kern gaan. Geen makkelijk pad om te bewandelen. Wanneer dit kan met warme begeleiding, oprechte steun en veiligheid geeft dit vertrouwen in mezelf en mijn leerproces. Elien start vanuit mij als mens met aandacht voor hart, hoofd en lichaam en leert me om deze drie opnieuw te verbinden. De combinatie van woorden en lichaamsoefeningen heeft een veel grotere impact op me dan ik kon verwachten. Zowel confronterend als verhelderend maar altijd een stap dichter naar mijn eigen ik, mijn eigen kracht, om in deze wereld te staan."

Vrouw, 35 jaar, Vlaams-Brabant | Begeleid door Elien

Ervaring met gesprekstherapie bij angst - Paniekaanvallen

"De therapie heeft mij enorm geholpen. Ik ben tot nu toe 5 keer gegaan en elke keer hielp me enorm om inzicht te krijgen in mezelf. Ik had paniekaanvallen, deze waren de reden dat ik naar een psycholoog wilde gaan. Ik heb geleerd dat ik moet verwoorden waar ik mee zit. Ik heb geen paniekaanvallen meer gehad. Ik raad therapie zeker aan aan andere mensen!"

Vrouw, 23 jaar, Oost-Vlaanderen | Begeleid door Kathy

Ervaring met cognitieve gedragstherapie bij burnout / burn-out

"Therapie bracht mij:

- Mijn gedachten, fantasieën en opvattingen over gebeurtenissen anders gaan bekijken en interpreteren.
- Negatieve gevoelens leren ombuigen naar positievere gevoelens.
- Een objectievere kijk gekregen op gebeurtenissen.
- De aangeleerde technieken om om te gaan bij negatieve gedachten en gevoelens hielpen mij goed."

An, 55 jaar | Begeleid door Nadia

Ervaring met gesprekstherapie bij rouwverwerking

"De diepgaande, vestandige en boeiende gesprekken brachten mij tot belangrijke nieuwe inzichten die aanleiding waren om de dingen vanuit een anders perspectief te bekijken, een perspectief dat mij troost bood en stilaan leerde aanvaarden."

Vrouw, 43 jaar, Antwerpen | Begeleid door Hilke

Ervaring met psycholoog bij depressie

"Een uitlaatklep, klankbord. Tijdens de gesprekken kan ik alles kwijt wat ik niet kwijt kan bij mijn partner of vrienden. Door haar reacties en woorden probeer ik het goede in mijzelf te zien en niet alleen het slechte."

Katja - Vrouw, 40 jaar, Antwerpen | Begeleid door Nathalie

Ervaring met psycholoog bij innerlijke conflicten

"Therapie gaf mij inzichten. De vragen waarmee ik worstel worden op een andere manier bekeken en besproken. Blokkades worden weggewerkt en zo krijg ik meer inzicht in mezelf."

Monique - Vrouw, 54 jaar, Oost-Vlaanderen | Begeleid door Jean

Ervaring met gezinstherapie bij familiale moeilijkheden

"De stap naar therapie was niet makkelijk voor ons, en met een bang hartje.

Sarah stelde ons al snel op ons gemak, ze benaderde ons vanuit onze personen en wat ons bindt als gezin, en niet vanuit de gedragsmoeilijkheden van onze dochter. Samen leerden we onze zorgen bespreekbaar te maken in het gezin, en zochten we naar krachten in ons gezin. Vandaag zijn we een jaar verder en helemaal op de goede weg!"

Vrouw, Antwerpen | Begeleid door Sarah

Ervaring met nLP – neuro linguistic programming bij emotionele problemen

"Op een voor mij aanvaardbare, figuratieve manier leerde ik mijn familiestructuren kennen. Bieke doorliep elke familieband. Met mooie lijnen, gebroken lijnen. Zo leerde ik dat mijn vader beperkt was in liefde uiten omdat ook hij dat niet gekregen had van mijn opa. Hierdoor begreep ik meer waaruit bepaalde emoties en verdriet kwamen. Van mezelf maar ook zag ik hierdoor waarom mijn moeder ongelukkig was. Door deze aanpak heb ik het belangrijkste kunnen doen: aanvaarden. Mijn boosheid is weg. Ik heb mijn vader kunnen vergeven, zelfs na zijn dood. Ik gebruik nu mijn energie in een warme terugblik naar mijn verleden. Hierdoor werd ik milder en vooral gezonder. Fysiek EN psychologisch.

Na mijn mindfulnesstherapie kan ik deze vorm zeker aanraden. Voor wie? Misschien wel voor iedereen die vast zit met zichzelf. Therapie, deze of eender welke vorm, is het mooiste en gezondste geschenk dat je jezelf kan geven."

Tania - Vrouw, 48 jaar, Limburg | Begeleid door Bieke

Ervaring met rouwbegeleiding - verliescounseling bij verlies

"Ik stond niet echt open voor therapie. Toch moet ik toegeven dat het me deugd deed om gewoon even te kunnen babbelen met iemand die niets over de situatie afweet en toch op een neutrale manier enkele tips kan geven. In mijn geval gaat het over hoe je met je gevoelens omgaat bij het overlijden van een kind."

Gudrun - Vrouw, 53 jaar, West-Vlaanderen | Begeleid door Jo

Ervaring met cognitieve therapie bij impulsbeheersing

"Bij Kathy kan je volledig jezelf zijn, ze biedt je een veilige omgeving en reikt je de nodige handvaten aan om tot bepaalde zelfinzichten te komen.

Zo kom je stap voor stap steeds dichter bij je kern van je persoonlijkheid, waar je gedurende de jaren steeds verder verwijderd was van geraakt.

Een zoektocht die af en toe best confronterend is, maar waar ik superveel uit geleerd hebt en sterker uitgekomen ben.

Heel erg bedankt voor de steun."

Begeleid door Kathy

Ervaring met psycholoog bij burnout / burn-out

"Voor mij heeft therapie veel betekend. Er zelf achter komen waarom je reageert op een bepaalde situatie en soms versteld staan van het antwoord. Jezelf een spiegel voorhouden is soms hard maar nodig om te veranderen en in te zien dat het ook anders kan.

Het is hard werken maar iedereen kan dit als ze de eerste stap zetten en een goede klik hebben met de therapeut. De 1ste stap is de moeilijkste maar ik zou het zo opnieuw doen."

K - Vrouw, 28 jaar, Antwerpen | Begeleid door Nathalie

Ervaring met gesprekstherapie

"De therapie was een enorme bijdrage in mijn zelfvalidatie. Ik werd gezien in mijn verhaal en dat verhaal mocht er zijn. Ik kreeg de broodnodige erkenning en gepaste betrokkenheid om stappen te durven zetten. Ik ben erg erkentelijk voor deze begeleiding."

Kaat | Begeleid door Hilde

Ervaring met psychotherapie bij burnout / burn-out

"Ik kwam bij Christel terecht via mijn huisdokter. Ik zat al paar maanden thuis opgebrand en leeg van mijn burn out. Er kwam geen verandering, ik wist ook niet waar ik moest beginnen en vooral hoe.

Nu is mijn leven al enorm veranderd, ik ben ook terug aan het werk. Ze ging actief met mij aan de slag dmv opdrachten, ze reikte me ook tools aan daardoor kreeg ik terug houvast en inzicht in de dingen. Op een veilige manier ging ze met mij ook dieper aan dingen werken, kijken vanwaar bepaalde dingen kwamen zodat ik kon verwerken en loslaten wat mij meer ruimte gaf om te groeien. Vooral leerde ze mij ook mijn grenzen kennen en stellen, opkomen voor mezelf, mezelf graag zien. Daar begint alles bij jezelf, en dan zie jij ook alles rond jezelf stelselmatig veranderen wat niet altijd even prettig en leuk is maar wel de moeite waard.

Ik ben er nog niet maar ik kan nu al wel zeggen dat ik trots ben op wie ik nu ben. Dat ik veel anders aanpak. Ik durf nu NEE zeggen en voor mezelf te kiezen. Ik heb ook terug veel energie en ben terug heel actief.

Wees niet bang om met begeleiding te beginnen en aan jezelf te werken. Het is een mooi avontuur waar je sterk uitkomt. Ik ben enorm blij dat ik de stap gezet heb. Moest ik sneller deze kans hebben gekregen dan had ik dat zeker gedaan.

Kies voor jezelf!"

Sofie - Vrouw, 35 jaar, Antwerpen | Begeleid door Christel

Ervaring met begeleiding bij familiale moeilijkheden

"Hoewel therapie opzoeken voor mij eerst aanvoelde als een persoonlijk falen, heeft het mij toch erg geholpen om alles terug wat in perspectief te zien, om te kunnen loslaten. Om opnieuw met een onbevangen geest naar mijn omgeving te kunnen kijken en zo ook weer innerlijke rust te vinden."

SMF - Vrouw, West-Vlaanderen | Begeleid door Jo

Ervaring met cognitieve gedragstherapie bij angst - Paniekaanvallen

"Door de therapie ondervind ik nu heel wat minder klachten. Mijn paniekaanvallen zijn volledig weg. Coralie gebruikt gedragstherapie waardoor ik oefeningen mee kreeg die mij sterk vooruit geholpen hebben."

Vrouw, 40 jaar, Oost-Vlaanderen | Begeleid door Coralie

Ervaring met therapie

"Ik vond het heel fijn dat ik tijdens een moeilijke periode een luisterend oor had: iemand waar ik alles onverbloemd tegen kon zeggen: ik kon er wenen, ik kon er vloeken en die toch geen oordeel over mij had. Iemand die mij met heel kleine tips toch een andere kijk op de dingen kon geven. Nu alles veel beter gaat heb ik soms spijt dat ik niet even zomaar kan binnenspringen en zeggen: hallo, ik ben nu een ander mens!"

IvM - Vrouw, 42 jaar, Antwerpen

Ervaring met psychotherapie bij assertiviteitstraining

"Op zes maanden tijd heb ik veel bijgeleerd en voel ik me meer zelfzeker om beslissingen te nemen die mijn therapie ten goede komt. Leven met BPD (borderline) én palliatief zijn is niet makkelijk maar nu dankzij de psycholoog heb ik meer toekomst perspectief. Het leven ziet er goed uit en dankzij mijn psycholoog heb ik ook een hondje kunnen adopteren, dit doet enorm veel voor me want ze motiveren me om meer zelfstandig te zijn, zowel de psycholoog én de hond. Ik ben haar ontzettend dankbaar voor alle steun want zo kan ikzelf ook meer bijleren en voel ik me ook beter op momenten dat het minder goed met me gaat."

Vrouw, 28 jaar, Antwerpen | Begeleid door Hilke

Ervaring met psychotherapie bij faalangst

"Ik heb faalangst, vooral tijdens mijn examens. Op het moment van afname van de examens blokkeer ik door de stress. De therapie heeft mij voor deze momenten geholpen om tijdens een examen rustig te blijven en dus even het examen te laten liggen en het 'op mij af laten komen'. Het heeft mij ook geleerd om niet over die examens te blijven piekeren, wat gebeurd is is gebeurd en dat ik vooraf bij een examen de gedachte dat het niet gaat lukken moet proberen los te laten. Tegen mijzelf zeggen dat het mij wel gaat lukken.

Het heeft mij tot op vandaag geholpen om het falen tijdens de examens los te laten en het te laten passeren. Hierdoor ervaar ik minder stress en lukt het beter."

Kiara - Vrouw, 22 jaar, Vlaams-Brabant | Begeleid door Christel

Ervaring met therapie bij posttraumatische stress PTSS

"Op een dag, na enkele hele zware jaren, ben ik plots gecrasht. Die dag ben ik opgestaan en beginnen wenen tot ik weer ging slapen. Na zeven maanden afwezig te zijn op het werk, ben ik nu deels opnieuw beginnen werken en dat zal de komende maanden opgetrokken worden naar het werkritme van voordien.

In het begin heb ik even de kat uit de boom gekeken maar na een tijdje merkte ik dat, ondangs een antidepressiva, het probleem niet wegging.

Vanaf mijn eerste consultatie heb ik veel geleerd van mijn psycholoog: van zelfhypnose tot simpelweg denkwijzen te vormen/kweken om stress zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Ik voelde me met momenten wat beschaamd: "Ik ben 31, net vader geworden en hier zit ik nu om te leren omgaan met alledaagse situaties." Maar het is normaal dat als er iets scheef gegroeid is, dat je een professional nodig hebt om het recht te trekken. Als 30 jaar geleden een slechte stabilisatie gelegd is voor je huis en je nu allemaal vreemde fenomenen hebt, weet je ook niet wat het zou kunnen zijn omdat dat voor jou altijd de normale situatie geweest is. Als er dan een muur instort, zal je niet lang wachten om een aannemer te bellen, terwijl je dat al langer moest gedaan hebben toen diezelfde muur barsten begon te vertonen...

Ik ben intussen van twee maal per week teruggezakt naar één consultatie per drie weken. Ik ben merkbaar rustiger en ik laat rapper weten aan de mensen in mijn omgeving als ik toch onrustig ben. Ik heb wat reflexen en gewoontes gekweekt op basis van wat ik geleerd heb bij de psy.

Voor ik bij mijn huidige psycholoog belandde, ging ik bij een andere. Daar had ik niet meteen het gevoel van goed begrepen te worden en daarom veranderd. Het moet klikken tussen psy en patiënt en dat lukt niet altijd van de eerste keer maar het is wel belangrijk dat je die hebt."

Thomas - Man, 31 jaar, West-Vlaanderen | Begeleid door Jo

Ervaring met cognitieve gedragstherapie bij faalangst

"Dankzij de therapie heb ik geleerd om negatieve gedachten, die grotendeels de oorzaak vormden van mijn faalangst, om te zetten in positieve gedachten. Ook heeft Nadia mij geleerd om mijn studiehouding te veranderen door effectief te leren plannen op schrift. Het plannen van mijn taken, toetsen en examens heeft ervoor gezorgd dat ik structuur kreeg in mijn studieactiviteiten zonder in paniek te schieten. Ik wil daarom nogmaals de gelegenheid nemen om Nadia te bedanken voor haar inzet. Ook moedig ik iedereen, die hulp zoekt voor zijn of haar problemen, aan om de stap te zetten naar therapie."

Zakaria - Man, 16 jaar, Limburg | Begeleid door Nadia

Ervaring met eMDR – eye movement desensitization and reprocessing bij weinig zelfvertrouwen

"Ik ben in therapie gestart met een erg negatief zelfbeeld (faalangst, niet in de spiegel kunnen kijken, mij minder voelen dan anderen, …)

Uit het intake gesprek kwam voort dat de oorzaak hiervan diep geworteld zat. EMDR bleek een juiste therapie te zijn om deze oude trauma’s aan te gaan.

Dankzij deze begeleiding heb ik ruimte kunnen maken om met vertrouwen nieuwe wegen in mijn hersenen te bewandelen en de “meer destructieve, moeilijk te bewandelen paden” in mijn hersenen stilletjes aan onder stof te doen waaien. "

Hélène - Vrouw, 28 jaar | Begeleid door Griet

Ervaring met klinisch psycholoog bij zelfzorg

"Door om de zes weken te ventileren bij een professioneel iemand brengt dit mij de nodige rust en zelfzekerheid.

Zij kan goed luisteren en geeft de nodige feedback zodat ik leer uit mijn ervaringen . Mezelf een uurtje de tijd geven om alles op een rijtje te zetten en daarvoor aandacht krijgen van iemand die me niet onderbreekt en echt luistert maakt al heel wat. Doet deugd om telkens eens langs te gaan ook al heb je niet echt een probleem om aan te kaarten. Preventie is even belangrijk!!"

Stephan - Man, 57 jaar, West-Vlaanderen | Begeleid door Sarah

Ervaring met gesprekstherapie bij communicatieproblemen

"Het was een hele verademing om iemand te vinden die in eerste plaats luisterde, begeleide en tips gaf zonder oordeel te vellen. Het heeft me veel plezier gedaan en tot bepaalde inzichten doen komen, losstaande het feit dat het oorspronkelijke doel al dan niet behaald werd."

Driek - Man, 40 jaar, Oost-Vlaanderen | Begeleid door Kathy

Ervaring met therapie bij emotionele problemen

"Ik volg nu al meer dan een jaar therapie. Ik vind dat het me steun biedt en helpt om mijn leven meer structuur te geven. Ik heb dit nodig want ik studeer nog. Soms heb ik even iemand nodig die objectief handelt en raad geeft.
"

Vrouw, 22 jaar | Begeleid door Jo

Ervaring met psychosociale therapie bij angststoornis

"Ik liep helemaal vast in een gedachtenpatroon en zat continu in de stress. In therapie heb ik geleerd om hier mee om te kunnen gaan, o.a. door ook mijn emoties beter te leren voelen in plaats van ze te denken en analyseren. Dit bracht mij heel veel rust en meer balans in mijn leven."

Helene - Vrouw, 31 jaar, Nederland | Begeleid door Janneke

Ervaring met psycholoog bij familiale moeilijkheden

"Ik heb geen jeugd gehad die vanzelfsprekend genoemd kan worden. Waarbij ik veel trauma's heb opgelopen en nog steeds daar hindernissen van ondervind. Het is belangrijk om te weten dat je er mee kan leren omgaan. Het omarmen van je trauma's en begrip tonen voor jezelf is iets wat ik heb geleerd tijdens mijn therapie. Hierdoor begrijp ik mezelf beter en kan ik ook beter met mezelf omgaan."

Inge - Vrouw, 25 jaar | Begeleid door Sofie

Ervaring met therapie bij relatieproblemen

"Na een 6 tal jaren maandelijkse gesprekken met Joris heb ik mijn zelfbesef en eigenwaarde terug gekregen. Bij Joris voelde ik me in een vertrouwde omgeving zonder vooroordelen waar ik vrijuit mocht mezelf uiten.

Ik heb er enorm veel inzichten over mezelf en anderen aan over gehouden en ben zeer blij dat ik deze stap durven zetten heb. Wat niet makkelijk was door het idee welke ik had over therapie. Ik was eerst beschaamd dat ik in therapie was, maar nu durf ik iedereen rechtstreeks daarover vertellen en aanbevelen wat goed het kan doen als je het zelf even niet zo goed meer weet.

Eerlijkheid tov jezelf geeft je inzichten en opkroppen helpt niet zo heb ik geleerd. Durf nu sneller mijn idee uiten zonder angst van de reactie. Ik ga nu alleen terug op pad met de opgedane kennis en ervaringen met de zekerheid dat als ik het nodig heb terug kan gaan naar een vertrouwenspersoon die me zal helpen met de vragen waar ik mee worstel.

Dank U wel Joris, ik heb nu een zoveel mooier zicht op het leven."

Dirk - Man, 51 jaar | Begeleid door Joris

Ervaring met psychotherapie bij posttraumatische stress PTSS

"Ik heb dit ooit geschreven: "

Jij bent mijn psycholoog Toen ik me alleen voelde Met mensen om me heen
Als ik lach, huil en er niemand was om te luisteren. Elke dag een muur om me heen.
Kwam ik jou tegen.
Ik heb een psycholoog Iemand die er is voor mij Die voor mij klaar sta Die aan mij zijde staat
Je bent mijn psycholoog Iemand die me niet alleen laat Met mij helpt de toekomst te gemoet gaat.
Jij bent mijn psycholoog Maar voor mij ben je meer dan dat. Heb ik het moeilijk mag ik sturen of langs komen.
Je weigert dat ik mijn hoofd in het zand steek. Je weigert dat ik het op geef.
Jij bent mijn psycholoog .
Mijn psycholoog heeft zoveel geduld met, me geeft me tijd Heeft de kleuren van het leven terug leren zien .
Ik hoop dat ik ze ooit echt kan bedanken

Sabrina - Vrouw, 40 jaar | Begeleid door Daphne

Ervaring met familieopstellingen bij relatieproblemen

"Ik boekte een therapiesessie voor een familie-opstelling. Door de opstelling is er een zware last van mijn schouders weggevallen, die ik tot voor kort meedroeg. Het heeft me inzicht gegeven in mijn verleden en mezelf, dingen die ik dacht al geaccepteerd te hebben, maar door de opstelling pas echt verwerkt heb. Ik voel me nu lichter en sta steviger in mijn schoenen.

Bijna automatisch bekijk ik mijn relatie alsook mijn partner nu anders, niet langer vanuit mijn pijn.

Ik raad het zeker aan!"

S - Vrouw, 31 jaar | Begeleid door Katlijne

Ervaring met psychotherapie bij traumaverwerking

"Ik ga al twee jaar bij een therapeut die me al enorm heeft geholpen en me heeft leren inzien hoe mijn papa is. Ik heb mezelf beter leren kennen door haar."

Laurien - Vrouw, 23 jaar | Begeleid door Birte