Terug naar boven

Eetstoornistraining voor professionals

Opleiding

Sophie Pollock - Mensis

Hashotel

Sint-Jozefsstraat 2-10

3500 Hasselt

Limburg

Introductie

Voor cliënten met een eetstoornis is het vaak geen gemakkelijke zoektocht om een ambulant therapeut te vinden die gespecialiseerd is in hun problematiek. Hulpverleners geven vaak aan hier onvoldoende in opgeleid te zijn en worden soms ook afgeschrikt door de medische risico’s. Er wordt dan naar een opname binnen een eetstoorniskliniek gekeken, maar ook daar zijn vaak lange wachttijden… En ook in de verschillende andere residentiële of dagklinische settings en in mobiele zorgteams krijgt men vaak te maken met (comorbide) eetproblematiek die erg uitdagend kan zijn.

Een eetstoornis is een enorm boeiende maar inderdaad ook complexe problematiek die over verschillende disciplines heen reikt. Als hulpverlener krijg je immers meerdere dingen op je bord:

  • Het eet- en gewichtsgebeuren moet aangepakt worden om tot herstel te komen en daar zijn we als mental health professional niet vanzelfsprekend in thuis. Soms kan je hiervoor nauw samenwerken met een diëtiste, maar de praktijk leert dat niet alle cliënten een dergelijk multidisciplinair opzet kunnen betalen.
  • Dezelfde onzekerheid geldt voor de behandeling van (dit en ander) symptoomgedrag waar een medische component aan vastzit. Ook dit vereist de nodige achtergrondkennis om cliënten adequaat te kunnen motiveren en informeren en om ons er zelf als behandelaar ook nog veilig bij te kunnen voelen.
  • Tot slot rest er nog het eigenlijke psychotherapeutische luik. Hier komen we dan als hulpverlener plots een heel eigen psychologie van eetstoornissen tegen… Want niet alleen zijn er verschillende factoren eigen aan de eetstoornis zélf die de pathologie in stand houden (cf. biologische en cognitieve processen), maar daarnaast is een eetstoornis ook op zichzelf functioneel. Het krijgt immers betekenis als copingmechanisme voor onderliggende basisbehoeften en hechtingsdynamieken, trauma’s, problemen met zelfbeeld en emotieregulatie, etc. en dit dient meegenomen te worden in de behandeling om (langdurig) herstel mogelijk te maken. Hoe beperkend en schadelijk het eetgestoorde gedrag ook mag zijn, voor de cliënt is het nog niet zo gemakkelijk om hier afstand van te nemen… Dit verklaart meteen waarom de behandelmotivatie zo notoir ambivalent is en waarom we bij deze doelgroep al eens meegesleept kunnen worden in onze eigen tegenoverdrachtsgevoelens als hulpverlener. Ook in de werkrelatie zitten dus heel wat uitdagingen!

Een eetstoornis behandelen is met andere woorden een specialisme waar je wel wat kaas van gegeten moet hebben. Met deze vijfdaagse training willen we je hier heel graag een deskundige opleiding en ondersteuning in bieden. We geven je de nodige kennis en knowhow mee om een integrale behandeling op te zetten met de cognitieve gedragstherapie als basis en daarnaast ook elementen uit de schematherapie ter aanvulling om zo enkele typische moeilijkheden in de behandeling en werkrelatie te helpen navigeren.

De opleiding vormt zo het ideale startpunt voor iedereen die zich graag wilt toeleggen op de psychotherapeutische behandeling van eetstoornissen, maar ook voor de psychologen, therapeuten en andere begeleiders in klinische of dagklinische settings en mobiele zorgteams die wat meer kennis en knowhow in huis willen hebben om hun cliënten beter te begrijpen en hen ook op dit gebied te kunnen ondersteunen in hun traject aldaar.

Lees verder

Cursusdatums

Eerstvolgende startdatum: vrijdag 19 april 2024
vrijdag 19 april 2024Vanaf 10:00tot 17:00
maandag 13 mei 2024Vanaf 10:00tot 17:00
maandag 27 mei 2024Vanaf 10:00tot 17:00
vrijdag 14 juni 2024Vanaf 10:00tot 17:00
vrijdag 28 juni 2024Vanaf 10:00tot 17:00

Praktische informatie

Thema's

Eetstoornissen Psychotherapie Therapie

Voor

Therapeuten, coaches & counselors Hulpverleners

Gegeven door

Sophie Pollock, klinisch psycholoog en psychotherapeut

Prijs

1250 euro

Neem contact op met

Eetstoornistraining voor professionals
Gelieve via dit contactformulier geen reclame, enquêtes, schoolopdrachtverzoeken etc. te versturen.

Sophie Pollock - Mensis

Hashotel

Sint-Jozefsstraat 2-10

3500 Hasselt

Limburg

Toon telefoonnummer

http://www.sophiepollock.be

https://sophiepollock.be/training-eetstoornissen/

Routebeschrijving