Terug naar boven

5 tips die jouw eindejaarsfeesten warmer maken

De eindejaarsfeesten, het heeft iets gezelligs. Maar deze periode is niet voor iedereen aangenaam. Familieperikelen, sociale ‘moetens’ en culinaire overdaad kunnen voor spanningen zorgen. Maar no worries, dankzij deze 5 tips wordt genieten van de feesten gemakkelijker!

Tip 1: Breng gezellige onderwerpen aan tafel

De eerste uitdaging: een goed gesprek. Weet je niet wat zeggen of liggen bepaalde thema’s nogal moeilijk? Bedenk vooraf even welke onderwerpen je kan aanhalen. Bewaar thema’s die wrevel uitlokken voor een later tijdstip wanneer je met die persoon rustig in gesprek kan gaan.

Een leuk idee: zet een kommetje met persoonlijke vragen op tafel en grabbel er om beurt doorheen de avond. Zo leer je elkaar beter kennen en wie weet waar het gesprek belandt?

Wil je toch de perikelen aanpakken tijdens de feestdagen? Doe dit dan oprecht. Smijt het onderwerp niet gewoon op tafel, maar neem hiervoor de tijd en praat er echt over. Hou verwijten achterwege, vertel wat je voelt en luister ook naar de ander. Misschien brengt de kerstsfeer toch wat vrede?Tip 2: Healthy pleasures

Wie zegt dat de feestdagen een ongezonde periode moeten zijn? Stel je familie en vrienden een gezonde feesttafel voor vol creatieve groentebereidingen of kleine porties. Zo hoef je niet te huffen en puffen dankzij een overvolle maag en heb je ook achteraf nog deugd van het samenzijn.

Voorzie jij dit jaar het aperitief? Maak dan ook eens een virgin alternatief, zoals een lekkere mocktail. Net zo feestelijk, maar dan zonder alcohol. En met wat jeneverbessen en een appelsientje erbij is dit op en top winter!

Tip 3: Zeg het eens met een dikke knuffel

Wist je dat knuffelen niet alleen leuk maar ook goed is voor de gezondheid? Een stevige knuffel is de perfecte remedie tegen stress en vermindert de kans op hartaandoeningen. Vul de typische drie kussen dus gerust aan met een dikke, welgemeende knuffel! Extra weetje: pas vanaf 20 seconden komt oxytocine vrij, het knuffelhormoon dat je een blijvend goed gevoel geeft. Houd die vriend of dat familielid dus nog maar wat langer vast.

Tip 4: Breng écht tijd door met elkaar

De hele avond lang tafelen kan wat eentonig worden. Neem in plaats daarvan eens een gezelschapsspel mee of maak een mooie avondwandeling met fakkels. Ook van

het uitdelen van cadeautjes kan je een spel maken, door bijvoorbeeld kleine uitdagingen toe te voegen zoals het beantwoorden van een vraag of het delen van een herinnering in ruil voor je pakje. Op die manier gaat het niet enkel om de pakjes, maar ook om het samenzijn met elkaar.

Verder nog niet helemaal zeker wat je onder de kerstboom kan leggen? Doe dan eens een ervaring cadeau. Neem je mama mee uit lunchen of ga muurklimmen met je beste vriend. Mooie herinneringen zijn vaak waardevoller dan een fysiek cadeau. Wil je toch echt een pakje overhandigen? Ga dan zelf aan de slag: een kledingstuk breien of naaien, een doos vol herinneringen maken, koekjes bakken of zelfs gewoon een hartverwarmende brief. Tijd spenderen aan een persoonlijk cadeautje geeft zowel de gever als de ontvanger een extra warm gevoel.

Tip 5: Stuur je wensen ook naar die verre vriend of kennis

De feestdagen zijn het ideale moment om ook eens aan de mensen te denken die je minder vaak ziet. Ga deze winter lekker old fashioned aan de slag met pen en papier, schrijf je wensen op een leuke postkaart en stuur ze naar oude vrienden of familie die je weinig ziet. Wedden dat dit kleine gebaar een grote glimlach bij de ontvanger tevoorschijn tovert?


Wij wensen je alvast zeer fijne feestdagen & een fantastisch 2020!