Burnout / burn-out

Voel je je opgebrand? Heb je het gevoel dat je niet meer tot rust kan komen? Heb je al een lange tijd stress op het werk of thuis? Dan heb je misschien te kampen met een burn-out. Een psycholoog helpt je om de oorzaken van je burn-out in kaart te brengen en opnieuw rust te leren vinden.

Vind meteen een psycholoog voor burn-out

Of lees meer over:
Wat is een burn-out?
Burn-out symptomen
Burn-out test
Herstellen van een burn-out: tips

Wat is een burn-out?

Een burn-out kan ontstaan na een langdurige periode van mentale overbelasting en stress. Dit kan komen door een te hoge werkdruk, maar ook door spanningen in je privéleven.

Misschien heb je op het werk of thuis het gevoel dat je inspanningen niet gewaardeerd worden? Of voel je je opgebrand en energieloos? Dan heb je misschien wel te kampen met een burn-out. Dit kan zich uiten in verschillende symptomen zoals vermoeidheid, emotionele huilbuien, minder presteren, enz.

Wanneer je denkt dat je misschien een burn-out hebt, is het een goed idee om daarover te spreken met een psycholoog of burn-out coach. Door je gevoelens verder op te kroppen en te denken dat het allemaal wel vanzelf over zal gaan, maak je een burn-out namelijk vaak alleen maar erger. Zoek dus tijdig hulp wanneer je je overspannen voelt. Zo zal je makkelijker van een burn-out herstellen of kan hij zelfs nog voorkomen worden!

Burn-out symptomen

Een burn-out gaat meestal gepaard met verschillende fysieke en mentale symptomen, zoals:

Burn-out test

Denk je dat je misschien een burn-out hebt? Lees dan zeker onderstaande stellingen aandachtig door. Wat klinkt herkenbaar?

Herstellen van een burn-out: tips

Herstellen van een burn-out gebeurt niet van de ene dag op de andere. Sommige mensen hebben tientallen weken tot maanden nodig, anderen eerder een jaar om zich terug volledig fit te voelen. Een burn-out psycholoog of burn-out coach kan je professioneel begeleiden tijdens het herstellen van een burn-out. En ook deze praktische tips helpen je terug de goede weg op!

Tip 1: Maak een dagplanning

Schrijf aan het begin van de dag je planning op. Wat wil je vandaag zeker gedaan hebben? Houd daarbij rekening met de haalbaarheid van je to do list en stel je prioriteiten. Plan ook meteen voldoende rustmomenten in. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijk en realistisch overzicht krijgt van je taken van die dag. Merk je na een tijdje dat je gestresseerd blijft? Pas je planning dan aan en bouw meer rustmomenten in. Kijk bijvoorbeeld ook of je sommige taken niet kan delegeren of schrappen.

Tip 2: Leer nee zeggen

Heb je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen je collega’s of familie? Dan neem je vaak te veel hooi op je vork waardoor je jezelf gaat overbelasten. Door jezelf assertiever op te stellen, voorkom je dat de vele onafgewerkte taken je een opgejaagd en onrustig gevoel geven. ‘Nee’ zeggen wanneer je iets niet wil doen of je er echt geen tijd voor hebt, zorgt ervoor dat je je meer op je eigen taken kan focussen. Dit zorgt dan weer voor een beter eindresultaat en een goed gevoel. Wanneer je merkt dat ‘nee’ zeggen moeizaam gaat, kan je ook een assertiviteitstraining volgen.

Tip 3: Luister naar je lichaam

Ons lichaam probeert ons dingen te vertellen. Alleen luisteren we vaak niet. Voel je je moe? Overspannen? Heb je last van hoofdpijn? Dan is het mogelijk dat je lichaam je vertelt dat je te veel hooi op je vork neemt. Probeer om meer vrije momenten in te lassen om je lichaam de benodigde rust te gunnen.

Tip 4: Aanvaard dat niet alles perfect hoeft te zijn

Veel mensen met een burn-out hebben te kampen met perfectionisme. Door iets té goed te willen doen, leg je jezelf een onnodig hoge druk op. Heb je een burn-out? Probeer te aanvaarden dat goed ook gewoon goed genoeg is en dat fouten maken menselijk is. Dit besef komt het genezingsproces van je burn-out zeker ten goede.

Tip 5: Zoek je een offline hobby

Constant met je smartphone bezig zijn, zorgt voor veel extra prikkels. Iets wat je als je al overspannen bent, eigenlijk helemaal niet kan gebruiken. Ga daarom op zoek naar iets wat je enerzijds leuk vindt om te doen en waar je anderzijds geen wifi voor nodig hebt. Je kan bijvoorbeeld een moestuintje aanleggen, een muziekinstrument leren spelen, wat vaker een boek lezen, gaan hardlopen of wandelen in de natuur, leren schilderen, enz. Hierdoor maak je je hoofd even helemaal leeg en laad je je batterijen opnieuw op.

Natuurlijk kan je daarnaast ook altijd op professionele hulp rekenen. Je hoeft dit zeker niet alleen te doen! Een burn-out psycholoog helpt je graag.

Vind ook burn-out coaches op Vind-een-Coach.be

Vind een psycholoog voor burnout / burn-out

Vind een psycholoog voor burnout / burn-out in Mechelen

Vind een psycholoog voor burnout / burn-out in Antwerpen